Започнаха редовните археологически проучвания на античната и средновековна крепост Калето в Мездра


Започнаха редовните археологически проучвания на античната и средновековна крепост Калето в Мездра
22 Октомври 2021, Петък


Още в началото на разкопките археолозите попаднаха на интересни находки

Автор: Десант

Започнаха редовните теренни археологически проучвания на античната и средновековна крепост Калето в Мездра. Те се извършват от екип с научен ръководител археолога Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца.

Той продължава проучването на праисторическите пластове на обекта, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър. Помагат му неговата колежка д-р и. н. Вивиан Митева и общи работници, една част от които са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект и светилище „Оходен – Валога“.За разлика от миналата година, когато разкопките бяха осъществени с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 за проект, изготвен от РИМ – Враца и одобрен за финансиране от културното ведомство, сега те се извършват с финансовата подкрепа на Община Мездра и на частни спомоществователи.

По време на Археологически сезон 2021 екипът на Ганецовски проучва сондаж с обща площ около 40 кв. м в западната част на „Калето“, непосредствено до крепостната стена.

Още в началото на разкопките археолозите попаднаха на интересни находки. Сред тях са керамична зооморфна фигура без глава, изобразяваща най-вероятно куче, и фино изработен костен накрайник за дръжка на меч или нож, датиращ от римската епоха (II-IV в.).

Любопитство будят също костено шило и няколко кремъчни стъргалки, които са поредното доказателство, че в края на V-ото и началото на IV-ото хил. пр. Хр. тук е функционирала специализирана работилница за обработка на животинска кожа и за направата на изделия от кост.Ако бъде осигурено финансиране, в началото на ноември на многослойния обект ще работи и проф. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който ще продължи проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.).

„Идеята е това да е последният археологически сезон на Калето, споделя Георги Ганецовски. В края на разкопките експертна комисия с участието на представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата трябва да одобри финализирането на проучванията.

„Целта е обектът да бъде освободен, за да може, ако се намерят средства, да бъде реализиран вторият етап от проекта за реставрация и консервация на Калето и през 2023 г. официално да бъде отбелязана 50-годишнината от началото на научните проучвания на крепостта“, обобщава Ганецовски.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки