Неизвестно селянче предотвратява преди век тежка влакова катастрофа


Неизвестно селянче предотвратява преди век тежка влакова катастрофа
12 Октомври 2021, Вторник


Случката се разиграва между Плачковци и Трявна

Автор: Диана Славчева

На 15 февруари 1928 г. между Плачковци и Трявна се откъртва огромен къс скала, който затрупа жп линията в този участък.  В същото време към мястот приближава пътнически влак, без машинистът да подозира за препятствието.

За щастие, в този момент наблизо минавало едно селянче от близките населени места. То се втурнало към релсите, покачило се върху срутените канари и размахало кърпа. 

Виждайки го, машинистът ударил спирачки и така почти гарантираната жп катастрофа била избегната. 

Както свидетелства дописка във в. „Бургаска поща“ от 16 февруари 1028 г., момчето, спасило трена и пътниците, тутакси се скрило. А пътниците и „органите на жп движението“ се втурнали да го търсят, за да му благодарят и да го възнаградят за стореното от него добро дело. 

Дали са го открили обаче тогавашните медии мълчат...



Свличането на земни маси в тази част от балканска железопътна линия по направлението Горна Оряховица – Стара Загора продължава и до днес. Последният такъв инцидент бе през 2015 г., котаго мотрисата на пътнически влак излезе от релсите с едната си колооса след удар в паднала скала в участъка Плачковци - Кръстец.

Но тогава не се намери селянче, което да размаха кърпа и да предотврати произшествието, както това е станало преди почти век...


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки