Преди век имало идея край морето да се основе ново село Летовище


Преди век имало идея край морето да се основе ново село Летовище
11 Октомври 2021, Понеделник


Вижте къде е трябвало да бъде то

Автор: Диана Славчева

При входа на Северния плаж на Несебър преди десетина години бяха възстановени дървените геранила на Старите кладенци.До към 30-те години на миналия век там са се намирали едни от основните водоизточници в района на древния град. Конструкцията им е реконструирана в ново време по стари снимки. Тези подробности обаче почти не се знаят от туристите, които възприемат геранилата като местна атракция.

Още по-малко известно е, че преди близо век - в началото на 1928 г., е било взето решение в местността Сладките кладенци в тогавашна все още Месемврия да се основе... ново село. 

То е щяло да носи името Летовище и в него се предвиждало да се настанят бежанските семейства, заселили се в този край. 

Две години по-късно Месемврия е преименувана на Несебър, а идеята край градчето, заемащо по онова време само малкия полуостров, където днес е Старият град, да се пръкне ново село, така и не се осъществява. Намерението обаче е останало документирано в пожълтелите страници на един февруарски брой от 1928 г. на в. „Бургаска поща“.Така или иначе населеното място се разширява с годините и оттатък провлака, подминавайки все по-навътре Сладките кладенци, за да се свърже днес в един своеобразен конгломерат със съседните Равда и курорта Слънчев бряг. И вместо ново село, да се нарече Новия град...


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки