Извара от Горна Бела речка, тулум от Родопите и други деликатеси сервираха на Празника на домашните сирена


Извара от Горна Бела речка, тулум от Родопите и други деликатеси сервираха на Празника на домашните сирена
11 Октомври 2021, Понеделник


Той се проведе в тетевенското село Черни Вит, известно със своето зелено сирене

Автор: Дина Харизанова

На 9 октомври, при спазване на противоепидемичните мерки, в тетевенското село Черни Вит се проведе Празник на домашните сирена. 

Посетителите имаха възможност да се запознаят с разнообразни млечни деликатеси, произвеждани традиционно в различни райони на българия - сирена от каракачанска овца, извара от Горна Бела речка, сирена от Родопско късорого говедо, тулум сирене от Родопите, сирена с биошафран, трюфели или подправки, крокмач и пр., както и сладоледи от крема сирене и с манов мед.

В рамките на събитието бяха проведени и два мастъркласа за това как потребителите да съчетават български вина с български сирена.

Черни Вит е известно със своите покрити с плесен зелени сирена. 



Едно време пастирите в Балкана си държали бялото саламурено овче сирене в дървени качета. Постепенно обаче саламурата се отцеждала и бучките сирене оставали на сухо. След отварянето на качетата, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започвало да се покрива с плесен.

Дълго време хората смятали това сирене за развалено и то започнало да изчезва в края на 70-те години на миналия век, когато хората заменили дървените съдове с пластмасови и зараждането на плесен било предотвратено, обяснява в блога си кулинарният изследовател Андрей Андреев.

Сиренето е преоткрито от италиански специалисти от асоциацията Slow Food през 2007 година и тогава започнали усилията за възстановяване на технологията на уникалния продукт. Оказва се, че за направата на зеленото сирене са необходими не само дървени качета. От значение е качеството на млякото. В района се отглежда основно тетевенска овца, от която са запазени под 10 000 броя. Стадата са смесени с каракачанската овца. Така млякото, от което се произвежда зеленото сирене, е различно от добиването в други райони на страната.

За производството на зелено сирене важна роля има и климатът – без влажността и мекия климат по поречието на река Черни Вит плесенното сирене няма да се получи. Друг важен фактор са големите разлики между температурата през деня и нощта в района.


В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки