Непълнолетни вандали потрошиха седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе


Непълнолетни вандали потрошиха седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе
Снимки: РИМ-Русе
23 Септември 2021, Четвъртък


Първият път, когато са установени нарушителите, родителите им са възстановили стойността на едва две от потрошените осветителни тела

Автор: Десант

Седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе, са потрошени от вандали. В момента всички те са свалени, а местата на свързване са изолирани за безопасност.

Правят се опити за отремонтиране и усилване на корпусите на осветителните тела, след което те ще бъдат върнати на местата си.



Преди три дни непълнолетни лица са заснети от видеокамерите за наблюдение, които систематично ритат и повалят декоративното осветление.

Първият път, когато са установени нарушителите, родителите им са възстановили стойността на едва две от потрошените осветителни тела. Всички останали бяха за сметка на русенския музей.

Към настоящия момент стойността на счупените лампи е близо 6000 лв., а такава сума през настоящата година все още не е събрана от посетителите на Пантеона.

Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи, изтъкват от РИМ-Русе, които са стопани на обекта.


В категории: Новини , Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
РумънскиЕкспансионизъм
25.09.2021 01:57:03
0
0
https://rgnpress.ro/2021/09/24/claudiu-tarziu-la-inaugurarea-scolii-10-mai-1905-la-selenita-in-albania-deschiderea-acestei-scoli-este-un-prim-pas-spre-o-noua-renastere-a-comunitatii-aromanesti-a-dumneavoastra/

Не, аромуните не са румънци, точно както белорусите не са нито руснаци ("великоруси"), нито русини (най-близкият до белоруски език не е руски, а украински като раличият помежду тях са минимални).
Сърбите не са същия народ с лужичаните (лужишките сърби) които живеят в Германия.
Има 2 лужишки езика, единият по-приличащ на полски, а другият на чешки. Дали има и 2 отделни лужишки народа или горнолужичаните и долнолужичаните се смята за един и същ народ няма значение.
(Балканските) сърби и лужичаните не са един и същ народ от хилядолетие, също така сръбски език и който и да е от лужишките езици не са един и същ език от хилядолетие.
Днешният сръбски език прилича повече на български и словенски отколкото на който и да е от лужишките езици без сръбският да бъде български/словенски диалект или обратно, без българският/словенският да е диалект на сръбски език.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs

"Sorbs are genetically closest to the Poles and Czechs. They also share their origins with Serbs.
[...]
The ethnonym "Sorbs" (Serbja, Serby) derives from the medieval ethnic groups called Sorbs (Surbi, Sorabi). The original ethnonym, Srbi, was retained by the Sorbs and Serbs in the Balkans.[5] By the 6th century, Slavs occupied the area west of the Oder formerly inhabited by Germanic peoples.[5] The Sorbs are first mentioned in the 6th or 7th century. In their languages, the other Slavs call them the "Lusatian Serbs", and the Sorbs call the Serbs "the south Sorbs".[6]"
1
RumynskiRevizionizym
23.09.2021 11:20:55
0
0
Румънски експасионизъм в Албания:

https://rgnpress.ro/2021/09/23/eveniment-major-pentru-romanii-aromanii-din-balcani-la-selenita-se-deschide-scoala-10-mai-1905-unde-copiii-aromani-vor-putea-sa-studieze-atat-limba-romana-literara-cat-si-dialectul/

Изглежда че, чрез изнудване с правото си на вето, Румъния е "убедила" Албания да признае нейното "румънскто (национално) малцинство". Тоест, ако Албания не "признаваше" несъществуващото си румънско малцинство, Румъния щеше да блокира започването на присъединителни преговори на Алб. с ЕС. Всичко това при положение че Румъния не е признала независимостта на Косово: за това има поне 2 причини
1.Румъния има териториални претенции към Приднестровието което също иска да му се признае независимостта, подобно на Косово а "казусът Косово" може да стане прецедент и,
2.Румъния не иска да направи от Сърбия страна-враг, като Сърбия е единствена държава към която Румъния няма териториален апетит (за разлика от Бг., Украйна и Молдова) и която няма толкова изразени териториални претенции спрямо нея (за разлика от Унгария).
Забележка: Само малка част от днешното Приднестровие е била в състав на Велика Румъния, тоест градчето Бендер (на румънски Тигина) и околностите му, разположени западно от река Днестър. Въпреки това, Румъния има териториални претенции към цялото Приднестровие (и цялата Молдова).
Всъщност в Албания няма румънци, а власи-арумъни които говорят различен и отделен от румънски език.
Ситуация на румънски език спрямо аромунски, меглено-влашки (според румънските "езиковеди": "меглено-румънски") и истро-влашки ("истро-румънски") езици е както онази помежду руски, белоруски и русински езици. Румънски, аромунски, мегленовлашки и истровлашки съставят под-групировка на романските езици като те са по-отдалечени от другите романски езици (италиански, измрелият език далматски/далматински, испански, французки, португалски и т.н.) и всичките произхождат от общ романски пра-език (по-късен език от латинския из който произхождат всичките романски езици), погрешно наречен от румънските "езиковеди" "пра-румънски" или "общо-румънски".
От чисто лингвистичо становище също е погрешно да се нарече езика-баща на румънски, аромунски, мегленовлашки и истровлашки "прарумънски"/"общорумънски", понеже има в аромунски език думи които са по-стари от румънските им съответствия, така че въпросният праезик би могъл да бъде наречен и пра-аромунски, не само пра-румънски (със същото основание).
Например на аромунски "око" се казва "oclju/оклю" от народно-латинската дума "oclus/оклус" (класическо-латински "oculus/окулус") докато на румънски думата е "ochi/окь" (тоест съгласната "-l-/-л-" от латински е изцяло изчезнала). Това означава че аромунската дума е по-стара от румънската, понеже запазва латинската съгласна "л" (във варианта "lj/ль").
Също така: руски, белоруски и русински съставят (заедно с украински език) източната под-групировка на славянските езици, като те са по-отдалечени от полски, словашки, чешки, български и т.н. Руски, белоруски и русински произлизат от общия праезик (източно-славянски), който е по-късно явление от пра-славянски и е език-син на праславянския (заедно с южнославянски и западнославянски). Никой не нарича източнославянският старо-русински/старо-белоруски/старо-руски.
Това че руски, белоруски и русински имат общо име/лингвоним ("Рус-") и общ "език-баща" или пра-език (източнославянски) не означава че руски и белоруски били диалекти на русински език, нито че русински и белоруски били диалекти на руски език, нито че руски и русински били диалекти на белоруския.
Някои езиковеди твърдят че русински език говорен в Сърбия е по-приличен на словашки отколкото на украински а словашки е западен славянски език, обаче русинският от Украйна е по-подобен на украински отколкото на словашки и определено може да се каже че е източен славянски език.
Също така, аромунски/меглено-влашки/истро-влашки езици не са диалекти на румънски.
Това се потвърждава и от чисто езиковия критерий: румънците които не знаят нищо от аромунски език имат големи проблеми при разбирането на този език и обратно. Не само това, истро-влашки език е толкова рализхен от румънския че някои езиковеди (в това число и румънци, например Котяну) са го нарекли смесен романско-славянски език.
И това се потвърждава и от критерия на етническото/националното самоопределяне на самите аромуни: само твърде малък процент от аромуните в Албания, Северна Македония, България и Гърция се смятат румънци, и това в много случаи се дължи на факта че Румъния ги плаща, дава подкуп за да се декларират така. В Румъния има по-голям процент от аромуните които са с румънско самоопределяне поради непрекъсната румънска държавна пропаганда.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки