В „Етър“-а се готвят за Сезона на туршиите


В „Етър“-а се готвят за Сезона на туршиите
Снимка: gabrovonews.bg
20 Септември 2021, Понеделник


В началото на октомври в етнографския музей на открито край Габрово ще има демонстрации за приготвяне на зимнина по традиционни рецепти

Автор: Десант

Есента е сезон, през който в българските семейства се правят туршии. Това домашно занятие е характерно от дълги години за хората, живели по нашите земи.

Туршията е способ за съхраняване на различни зеленчуци за зимата. В традиционната българска култура най-разпространена е туршията от кисело зеле. Киселото зеле се вари със сланина, свинско месо, ориз; слага се на баници; яде се с хляб, нарязано на дребно и поръсено с червен пипер или със зехтин (при по-заможните семейства).

Туршията от пиперки се нарича пипер, пиперца, пресол, разсол. Приготвят се и туршии от круши, мушмули, червени и черни боровинки, диви ябълки, череши, вишни, грозде, малки дини, зелени домати и други.

В края на XIX и началото на ХХ век различните видове туршии се консумират с хляб, качамак или картофи – като сутрешна закуска или по време на пости, а към средата на ХХ век започват да се слагат като добавка към готвени ястия. При бедните семейства туршията често е основно ястие.

От 2 до 3 октомври, от 11:30–14:30 часа Етнографският музей на открито „Етър“ край Габрово ще представи пред посетителите си обичайните демонстрации за приготвяне на зимнина по традиционни рецепти в събитието под надслов „Сезонът на туршиите“.

Ето и няколко рецепти от фонда на „Етър“-а, събирани през годините.

Туршия с маслини

Продукти: 2 кг зелени домати, 2 кг чорбаджийки, 1кг моркови, 1/2 кг маслини, 1 връзка целина, 1 глава чесън.

Начин на приготвяне: Напукват се чорбаджийките, а другите продукти се нарязват в един съд, където се добавят и напуканите чорбаджийки. В този съд се слагат още: 1 чаена чаша сол,4 чаени чаши захар, 4 чаени чаши оцет и 9 чаени чаши вода. Сместа престоява 24 часа, след което се поставя в буркани и се залива с маринатата, в която е киснала един ден. Накрая се слагат по 2 аспирина на буркан.

Пукани чорбаджийки

Пукат се чорбаджийките, слагат се в буркани, а между тях се нареждат резенчета морков и белени глави чесън и магданоз. Добавя се по една супена лъжица захар и сол, 2 аспирина, 1 кафява чашка оцет и вода до ръба на буркана. Без варене.

Апетитка

5 кг домати се изваряват, след сгъстяването им се добавят килограм и половина чорбаджийки и десет люти чушлета. Добавя се 1 чаена чаша олио, сол и захар на вкус, чесън и магданоз. Вари се 20 минути, насипва се в буркани и се заварява още 20 минути.

„Дърпано-късано”

Мелят се домати и се изваряват. Когато сместа стане гъста, като за доматен сос, се маха от огъня. Овкусява се с чесън и магданоз. Добавят се солта (на вкус) и печените, предварително обелени, червени чушки. Сместа се слага се в буркани и се вари 20 минути.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки