Първи крокмач започнали да правят траките


Първи крокмач започнали да правят траките
Снимка: market.pendara.bg
17 Септември 2021, Петък


Вижте как се приготвя легендарният млечен продукт

Автор: Яна Славянска

Общинският съвет в Луковит отмени провеждането на Национален събор „Млечният път на България през вековете“, който трябваше да се проведе в градчето за пети път от 24 до 26 септември.

Един от традиционните за този район млечен продукт е легендарният крокмач. 

Както разказват старите предания, преди хилядолетия в земите на днешен Луковит тракийските племена пренасяли в кожени мехове своето гъсто заквасено мляко. Мандрите били високо в планината, не само защото добитъкът пасял по високите пасища, но и защото българската закваска там била най-чиста, силна и полезна.

Пробиотичната бактерия се добивала сутрин рано от росата на тревите, над които преминавали стада с бели и вакли овце. И когато през лятото овчето мляко било толкова много, че трябвало някак да се съхрани, древните хора започнали да правят от него крокмач – чудното митично ястие от българския Север.

Тогава нямало ни хладилници, ни фризери и гърнената с крокмач се съхранявали на хладно в мазета и землянки. Хубавото на този продукт е, че с престояването си в съдовете, той узрява и става по-плътен. 

Произвежда се основно от овче мляко, за предпочинате издоено през периода от август до октомври, когато е най-гъсто. То се вари на водна баня около два часа докато се сгъсти. След това се охлажда до определена температура, осолява се и се съхранява в хладно помещение, където се разбърква, за да може за няколко дни, обикновено пет, да узрее и да стане още по-гъсто.

За разлика от популярния катък, при който сгъстяването се постига с мая за сирене (сирище), при крокмача млякото се самосгъстява, докато узрязва.

Може да се запази до две години на хладно в затворен съд без достъп на кислород.

Край каменните къщички, които са една от най-популярните атракции в Луковит, може да се купи бурканче от крокмача на Пацо. Неговият майстор обяснява на туристите, че когато ще се консумира, съдът трябва да се остави да поседи отворен около час и сгъстеното мляко да се разбърка, така че да се насити с кислород. Тогава е най-вкусно. 

Може да се сервира, като към него се добави наразана печена чушка, чесън или други пресни или печени зеленчуци. 


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки