Скалният манастир „Св. Никола – Глигора“ – едно свято място в клисурата на живописното Искърско дефиле


Скалният манастир „Св. Никола – Глигора“ – едно свято място в клисурата на живописното Искърско дефиле
Снимки: Авторът
14 Септември 2021, Вторник


Светата обител е съществувала дори и по времето на турското робство

Автор: Диана Славчева

Известното доскоро с психиатричната си клиника Карлуково, в последните години привлича все повече туристи със своите уникални забележителности. Една от тях е скалният манастир „Свети Никола – Глигора“, скътан сред отвесните скали в клисурата на живописното Искърско дефиле на около 5-6 километра от селото.

Името му идва от названието на местността, в която се намира – Долни Глигор.

В подстъпите към светата обител, е оформен малък паркинг край чешма с два чучура, от които блика бистра, хладка и лековита вода.



По стръмния склон, водещ до святото място, доброволци са изградили 149 стабилни стъпала с парапети, по които туристи и поклонници да стигат до трудно достъпната иначе светиня.



Манастирът е най-старият в района на Карлуково и е създаден в средата на ХIII в. Според легендите преди това скалната ниша е била обитавана от монах отшелник. По-късно в нея са се молили исихасти.

През времената на съществуването си светата обител е била изографисана на два пъти – през XIV и XVII в., като оригиналните стенописи днес са запазени в Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Ловеч. В момента стените на импровизирания олтар в скалната ниша са украсени с изрисувани в ново време сцени от житието на патрона на манастира свети Никола. Подредени са и много икони, донесени тук от поклоници.



Любопитното е, че в близост са открити надписи, споменаващи за преминаването от тук на рицарите на Владислав Варненчик и Янош Хуняди през 1444 г. при похода им срещу османските нашественици на Балканите.

Освен манастира „Св. Никола Глигора“, в района на Карлуково са запазени и скалните църкви „Св. Марина“ и „Св. безсребреници Козма и Дамян“. Че те са съществували и по време на турското робство свидетелства Софроний Врачански, гостувал през 1798 г. в Карлуковския манастир „Успение Богородично“.

Посещението им може да се съчетае с разглеждането на пещерата Проходна, по-известна като Очите на Бога, която се намира недалеч от светите места. В близост има изградена и беседка, от която се разкрива спираща дъха панорама към Искърското дефиле и гара Карлуково.



Пътят до тези места е живописен и добре обозначен с табели.

Освен като обект за екскурзии, манастирът „Св. Никола – Глигора“ е едно нестандартно място, където може да се извършват и свети тайнства. През 2019 г. например в него за първи път е проведено християнско кръщене.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки