НФСБ с почит пред ген. Колев: Бележитият пълководец обръща хода на историческите събития в Добруджа в полза на България


НФСБ с почит пред ген. Колев: Бележитият пълководец обръща хода на историческите събития в Добруджа в полза на България
07 Септември 2021, Вторник


Скулптурата, която е дело на Александър Хайтов, бе издигната в Добрич след почти 100-годишни опити за изграждане на мемориал на славния пълководец с финансовото съдействие и спомоществователство на лидера на НФСБ Валери Симеонов


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заместникът му Борис Ячев и знакови лица на Националния фронт за спасение на България отдадоха почит пред паметта на един от най-бележитите български военни пълководци – ген. Иван Колев, както и на героите от историческите събития, разиграли се между 5 и 7 септември 1916 г. в Добруджа.

На днешния ден преди 105 години се води най-ожесточената битка край Добрич, благодарение на която не се допуска повторна окупация от румънските, руски и сръбски войски.

Името на ген. Иван Колев остава записано със златни букви в българската история като част от тази Добричка епопея, неслучайно е наричан Освободителя на Добруджа. Той предвожда  българската конница, която разгромява опитващите се да превземат града и надвишаващи я по численост съюзени руски, румънски и сръбски части.

Валери Симеонов определи сраженията през 1916 година като Добруджанската Шипка или Втората Шипка. По думите му в тези трудни дни ген. Колев категорично обръща хода на историческите събития в Добруджа в полза на България.

Валери Симеонов, Борис Ячев, Йордан Апостолов, Венера Тодорова, Светлана Йорданова, Георги Александров, заедно с родолюбиви граждани и български офицери поднесоха венци пред паметника на ген. Колев в Добрич. По-късно те се преклониха пред героите от Добричката епопея и пред Мемориалния комплекс край Козлодуйци.

Скулптурата, която е дело на Александър Хайтов, бе издигната в Добрич след почти 100-годишни опити за изграждане на мемориал на славния пълководец с финансовото съдействие и спомоществователство на лидера на НФСБ Валери Симеонов.










В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки