В Состра откриха колона, издигната в чест на император Траян Деций


В Состра откриха колона, издигната в чест на император Траян Деций
Снимка: Национален исторически музей
30 Август 2021, Понеделник


Паметникът доказва, до крайпътната станция е минавал не само пътят за Филипополис-Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм

Автор: Десант

Археолози от Национален исторически музей (НИМ) откриха край крепостта Состра до  Троян варовикова милиарна колона, издигната в чест на император Траян Деций от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. 

Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, до която минава не само пътят за Филипополис-Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм.

Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно с битка с готите при Абритус (дн. Разград).

Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г. в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

През юли археолозите разкриха основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер. Тя е с широчина 2,20 м и се простира източно от досега известните 2 крепостни стени на лагера, проучвани през последните 20 години.

Въпросното съоръжение е унищожено преди III век, когато е изграден пътят пред кастела. От вътрешна стена на ниво фундиране на основите в жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика е открита профилирана фибула, датирана за края на I век и римски републикански денар отсечен в 58 г. пр. Хр.

Паралелно тече и съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти изградени около крепостта Состра в долината на р. Осъм в землищата на четири села от Община Троян и Ловеч. Целта е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни ценности, сред които локализирани селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през река Осъм, единични сгради и ценни археологически находки.

Картата ще послужи за едно бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и ефективно опазване на старините от органите на МВР.

При разкопките през юли в Троянско са открити е близо 80 монети от бронз и сребро, както и много старинни накити. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки