Проф. Николай Витанов: Можехме да ударим спирачката на коронавируса още в началото на лятото миналата година


Проф. Николай Витанов: Можехме да ударим спирачката на коронавируса още в началото на лятото миналата година
Снимката е илюстративна
27 Август 2021, Петък


Математикът съветва да се внимава на местата, където има много хора, и да се спазват елементарните мерки

Автор: Десант

Броят на заразените с коронавирус у нас започна да нараства главоломно в последните дни. Расте притеснително и броят на починалите.

Ситуацията коментира във Фейсбук страницата си проф. Николай Витанов.

На 18 април 2020 г. дадох едно интервю, в което казах, че вируса си има помагачи - такива, които спомагат за разпространяването му и като заблуждават народа да подценява опасността. Оттогава започнаха да ме рутаят хейтърите. Броят починали тогава беше към 40. 

В средата на май 2020 г., когато започнах да говоря, че можем да се справим с вируса  и че няма нужда да ходим нагоре по стълбата на заразата, след като седим на долния и край срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата“, ругатните се засилиха. Броят починали беше 93  или 96 - не помня вече точно кой от двата дни беше, но вземете средно аритметично - 94,5.

После, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на Бенатова, броят починали беше към 144. Днес е 18 647.

Питам аз - защо трябваше да минем през всичко това, като можехме да ударим спирачката още в началото на лятото миналата година. Много тежък въпрос!" - обобщава математикът, чиито точни прогнози, за съжаление, се потвърждават непрекъснато.

Той винаги е отстоявал мнението, че мерките трябва да се спазват строго и да се овладяват отделните кръстерни огнища. Стигне ли се дифузното разпространение, нещата излизат извън контрол. 

Към момента, по неговите думи, има 11 области у нас, които вече навлизат в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата, като през следващата седмица се очаква то да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.

Проф. Витанов е категоричен, че ни чакат трудни дни. Но препоръчва хората да не се паникьосват и да живеят нормално. „Просто внимавайте на местата, където има много хора, и спазвайте елементарните мерки“ - съветва той.


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
куцото куче
29.08.2021 17:26:41
0
0
Витанов, като математик иди направи поне една аутопсия да видим що се докарахме до тук. Защото щом математици ни говорят за вируси, медицинските лица да търсят решения на уравнение с две неизвестни. Едната причина е, че и със забит кол в гръдния кош да идеш при лекаря, ще те пишат Ковид. Някой дава пари за бройка. Колкото до ген. Мутафчийски и казаното в онова интервю - той е съвсем наясно за пъкления план с пандемията. И участник в него, видимо поне да известно време.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки