В Бургас представят стъклено съкровище, извадено от Черно море


В Бургас представят стъклено съкровище, извадено от Черно море
Снимки: РИМ-Бургас
27 Август 2021, Петък


Изящните предмети са се разпилели по морското дъно в резултат на корабокрушение край залива Ченгене скеле

Автор: Десант

В рамките на съвместна изследователска програма на бургаския Регионален исторически музей и Центъра за подводна археология (ЦПА) за изследване на подводното археологическо наследство на Община Бургас през 2020 г. археолозите попадат на ценно находище от стъклени съдове.

При щателното му проучване през 2020 и 2021 г., ръководено от гл. ас. д-р Найден Прахов от ЦПА и проф. д-р Иван Христов от НИМ, са събрани над 200 изящни изделия от стъкло – чаши на високо столче, чаши с или без дръжки, кани, купи, капаци на съдове, бутилки и др. 

Въпреки че най-вероятно те са се разпилели по морското дъно в резултат на корабокрушение в рифа, около който са откривани, към момента не са идентифицирани останки от потънал  плавателен съд.

Работната хипотеза е, че находките са венецианско производство от XVI или XVII век, навярно от остров Мурано, и че са били пренасяни от търговски кораб за градските центрове по Западното и Северното Черноморие.

Това е единственото по рода си стъклено съкровище от Черноморието и представлява важен извор на информация за потреблението, вноса и търговията с луксозни стоки през Османския период.



Освен колекцията на РИМ – Бургас, открита при проучванията през 2020 и 2021 г., подобна притежава и Националният исторически музей (НИМ), който през 90-те години на ХХ в. получава от водолаз от Бургас десетки идентични съдове, навярно от същото находище.

На 31 август Регионален исторически музей – Бургас, съвместно с Центъра за подводна археология  към Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ), ще открие изложба „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“. Тя е осъществена в рамките на проект на ЦПА „Стъклено съкровище от дълбините на Черно море. Представяне на уникална колекция от късносредновековни стъклени съдове открити под вода в Бургаския залив“, който е финансиран от Министерството на културата на Република България.

Експозицията ще представи колекциите на РИМ-Бургас и НИМ от археологически обект – „Находище на постсредновековни стъклени съдове в залив Ченгене скеле“, както и други находки открити в залива при проучванията през 2020 и 2021 г., финансирани от Община Бургас и организирани от РИМ-Бургас.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки