Тази година тракийският събор „Богородична стъпка“ събира над 4000 участници


Тази година тракийският събор „Богородична стъпка“ събира над 4000 участници
25 Август 2021, Сряда


Осигурени са допълнително автобуси до Старозагорските минерални бани

Автор: Десант

За петнадесети път на 28 и 29 август 2021 г. в Старозагорските минерални бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Той ще събере тази година рекорден брой участници – над 4000 любители на българския бит и култура. Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България.

Публиката ще се наслади на представители от 21 области от над 70 общини в страната. Над 36 часа е включената програма на двете сцени в двата фестивални дни.

През 2021 г. акцент на събитието е детското присъствие. Детски певчески и танцови колективи, както и индивидуални изпълнители ще бъдат част от форума.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Участниците ще се изявяват двата дни, на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани. Началото на програмата е в 8:30 часа на 28 август (събота). От 11:00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19:00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове:академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Енчо Енчев, главен художествен ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Съпътстващата програма е богата и интересна, съобщават от Община Стара Загора. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др.

А селският двор „Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др.

Над 50 занаятчии от цялата страна ще сътворят занаятчийска чаршия, където ще предложат сувенири, бижута, дърворезба, металокерамика, иконография и други. 

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието, автобусите до с. Старозагорски бани и околните села  ще се движат само по околовръстния път на курорта – пътя през хотелската част.

Автобусите обслужващи линии с №№ 9, 91, 92 ще спират на спирки: „Армира“ – „Мини Марица-изток“ – „Старозагорски бани-поща“ – „Старозагорски бани-обсерватория“ и ще обръщат на разклона за село Сулица.

Ще бъде осигурен допълнителен курс на 28  август с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център, който ще обслужи и обиколния маршрут.

Участниците и гостите на празника могат да ползват действащите автобусни линии до с. Старозагорски бани, съгласно утвърдените  маршрутни разписания.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки