Проф. Николай Витанов: Движим се по неблагоприятния сценарий


Проф. Николай Витанов: Движим се по неблагоприятния сценарий
24 Август 2021, Вторник


Преди дни математикът предупреди, че с наближаването на края на сезона по морето Западна България бавно ще почне да почервенява на картата

Автор: Десант

1891 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, показват данните в Националната информационна система. Проф. Николай Витанов още преди седмици прогнозира подобно число за тази дата.

„За съжаление се движим по неблагоприятния сценарий, даже малко го изпреварваме“ - обобщава той днес във фейсбук страницата си.

И коментира, че днешната стойност на базовото репродуктивно число (то е показател колко болни на колко души предават заболяването, б.р.), което е 1,387, означава, че обхватът на заразата се увеличава с бързи темпове и се очаква началото на дифузно разпространение на заразата. 

„Отначало това разпространение ще е слабо, но ако не се вземат мерки, ще се засили“ - категоричен е математикът. 

Преди дни той предупреди, че с наближаването на края на сезона по морето Западна България бавно ще почне да почервенява на картата, което и вече започна да се случва.

В червената зона от днес е и Бургас. В морския град пристигна лично главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, за да обсъди с местните здравни и политически власти ситуацията. В крайна сметка се реши нови мерки да не бъдат въвеждани по морето.

„Ние не измисляме нови мерки. Всичко вече е измислено. При тази степен на недоверие към здравеопазването и държавата и настроеност от страна на населението да не се спазват мерките, остава само един изход – контрол. Описаните ограничения в края на юли трябва да се спазват. Това е лимитирането на капацитета на заведенията до 50%, носенето на маски, където и както е описано в заповедите от Министерството на здравеопазването. И нещо много важно – нужно е да се засили ваксинационният процес“, заяви доц. Кунчев.

Той подчерта, че повишеният капацитет на легловата база от вчера – от 173 на 255 легла, ще е достатъчен за момента. Главният държавен здравен инспектор обаче прогнозира, че ситуацията у нас ще се развива по-тежко от тази в съседна Гърция, където заболеваемостта достигна до 300 на 100 000 и се задържа.

„Имам надежда, че както се вижда по света, вълната ще е по-кратка. Ако видим спад преди началото на учебната година, това ще е най-добрата новина, но само времето ще покаже. Делта вариантът смъкна рязко възрастта на заболеваемостта, което при евентуален присъствен старт на учебния процес може да се окаже много лошо“, допълни още той.


В категории: Новини , Анализи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Здравко
07.12.2021 16:52:05
0
0
Епидемията е като война, ако хората са нагъсто ( вирусите са бомба, която се пръска) – масово измират. Епидемиите продължават 5-6 години (справка грипът през Първата Световна – повече умират от заразата, отколкото от рани). Следователно остават още най-малко 4 години. Вирусът се променя по-бързо, отколкото се произвеждат новите ваксини, което ги обезмисля от здравословна гледна точка. Но от комерсиална – който политик или медик е подкупен, пропагандира ваксиниране ! Какъв е изходът (освен ако целта не е да се избие населението): 1. Хората да работят и учат изолирано – нова производствена и образователна стратегия. 2. Да се намали стреса (натиска на истеричната пропагандна машина) подлудяващ потърпевшия народ и унищожаващ имунитета му 3. Да се подсилва имунната система с антиоксиданти (Витамин С профилактично 500мг сутрин и вечер + цинк; Витамин Д + калций, Витамин А, В комплекс, Е; селен, микроелементи и минерали 4. Пълноценно белтъчно хранене + плодове, зеленчуци, мазнини и въглехидрати. 5. Пълноценен отдих. 6. Ограничаване до минимум на пътуванията и избягване на обществен транспорт. Заключение: Подобни мерки са съхранили милиони човешки живота в миналото. Да оцелеете щастливи !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки