Представят в Бургас изложба на елитни венециански стъклени съдове, извадени от морските дълбини


19 Август 2021, Четвъртък


Те са открити при археологическите подводни проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей през 2020-2021 г. в залива Ченгене скеле

Автор: Десант

На 27 август в бургаския Археологически музей ще бъде открита изложба, посветена на резултатите от археологическите подводни проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей през 2020-2021 г. в залива Ченгене скеле.

Под ръководството на проф. д-р Иван Христов и гл. ас. д-р Найден Прахов от морските дълбини бяха извадени изключителни редки фрагменти от стъклени съдове.Колекциите от стъклени находки на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310 фрагмента, фрагментирани и цели съдове.

Находката е важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. Съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в.

Изложбата се реализира по спечелен проект пред Министерство на културата на Центъра за подводна археология с партньори НИМ и РИМ Бургас. Предстои издаването на каталог на находките с интересни исторически студии за търговията в Черно море през Късното средновековие с вносни стъклени съдове.

Изложбата ще бъде представена и в София през 2022 г.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки