С 240 нови находки приключи археологическият сезон в Червен


С 240 нови находки приключи археологическият сезон в Червен
Снимки: РИМ-Русе
18 Август 2021, Сряда


Вижте какво разкриха тазгодишните проучвания в средновековния град

Автор: Десант

Завърши археологическия сезон на средновековния град Червен. Проучванията се проведоха в рамките на месец с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В тях взеха участие археолози от РИМ – Русе, външни специалисти, ученици и доброволци. Научен ръководител бе Светлана Великова (РИМ – Русе), Велина Жекунова - заместник ръководител, а научен консултант бе доц. Деян Рабовянов (НАИМ – БАН).

Изследваната площ обхваща 80 кв. м. Усилията на екипа се фокусираха върху зоната, разположена южно от църква № 16. Там се установиха етапите на жилищно застрояване в края на ХIV – началото на ХV век.



Разкриха се две сгради с цялостно запазени по четири стени и останки от по-ранни застроявания.

Едната от тях е с размери: дължина – 13 м., ширина 4 м. В нейните граници е частично проучено избено помещение, което е с дълбочина 2,10 м. То е изградено на по-ранен етап и запълнено със строителни материали от разрушени сгради.

По време на археологически разкопки през 2021 г. се проучиха нови две съоръжения, които са врязани в скалната основа. Около изсечено в скалата корито има отвори за дървена конструкция. Някои специалисти ги определят като останки от тъкачни станове, използвани от жителите на средновековния град.

В резултат от проучването са придобити 240 находки. Сред тях са открити сребърни и медни монети от управлението на цар Иван Шишман през ХIV в., железни токи, бронзови копчета и железни инструменти.

Сред находките е изкусно изработена ажурна висулка, част от нагръден накит.




В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки