В Дебелт откриха фрагмент от мраморна статуя на богинята Минерва


В Дебелт откриха фрагмент от мраморна статуя на богинята Минерва
Снимки: Стойчо Иванов
17 Август 2021, Вторник


Повече от 30 години археолозите, които проучват руините от римската колония Деултум, събират отломките от величествената скултура

Автор: Диана Славчева

Повече от 30 години археолозите, които проучват руините от римската колония Деултум, събират фрагменти от изработена през втората половина на II век, по времето на династията на Антонините, величествена мраморна статуя на богинята Минерва. Преди дни бе открит още един елемент от нея.

Той представлява част от змия - един от атрибутите на богинята. Самата скулптура е представлявала композиция с маслиново дърво с увита около ствола му змия.



По отношение на тялото и облеклото й, статуята на Минерва от Деултум има доста паралели в античния свят. Но това, което я отличава от другите е, че държи щит с изобразени върху него релефни сцени, който няма аналог, разяснява гл. ас. д-р Милена Райчева от НАИМ при БАН, която е заместник-ръководител на проучванията в северната част на Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“.

Фигурата на богинята е била много монументална, с височина над два метра, като най-вероятно е имала и постамент.

Археолозите предполагат, че се е извисявала на някое видно обществено място в древния Деултум – пред храм, портик, библиотека или друга важна сграда. Богинята се смята за покровителка на мъдростта и може да е била почитана в много контексти.

За съжаление, едва ли някога ще се разбере точно къде е било оригиналното място, на което е била поставена, тъй като е намерена силно фрагментирана и изхвърлена с други подобни натрошени скулптури в едно водохранилище.


В категории: Новини , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки