Археолозите проучват внушителното водохранилище в замъка на средновековната крепост Русокастро


Археолозите проучват внушителното водохранилище в замъка на средновековната крепост Русокастро
17 Август 2021, Вторник


Съоръжението е било покрито с полуцилиндричен свод, който с времето се е срутил 

Автор: Диана Славчева

Археологическото лято в крепостта Русокастро е в разгара си. Тази година екипът с ръководител д-р Милен Николов, директор на бургаския музей, проучва водохранилището в замъка на укрепления град. Оказва се, че то е с внушителни за такова съоръжение размери - 14 метра в дължина и 7 м широко.

Щерната е замазана с хидрофобна замазка от качествен хоросан, смесен с фин пясък и ситно смляна печена тухла, така че водата да не прониква през стените на съоръжението и да се съхранява добре в него. 

Водохранилището е било покрито с полуцилиндричен свод, който се е срутил на място. Над него е имало и втори етаж, който е бил жилищен.

Предстои през настоящия археологически сезон съоръжението да се проучи до дъно първоначално в западната му, а по-късно и в източната му част. 



Макар че разкопките на обекта са още в първоначалната си фаза, екипът вече може да се похвали с интересни находки.

Освен обичайните керамични фрагменти и животински кости, археолозите са намерили това лято и монети от Ахейското княжество в Пелопонес, както и една монета на византийския император Андроник III Палеолог, с който цар Иван Александър води през 1331 г. победоносно сражение на територията на крепостта. Впрочем, това лято тук са открити и няколко монети на българския владетел, а също и части от въоръжение и стрели.

Разкопките край замъка Русокастро ще продължат до края на октомври. Археолозите се надяват да попадната на интересни находки, които да хвърлят още светлина върху живота в тази внушителна за времето си българска крепост.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
vchxmkcgkb
18.08.2021 10:13:03
0
0
1. VIRGIL COMAN, premiu postum pentru contributia la cunoasterea istoriei romanilor sud-dunăreni
https://rgnpress.ro/2021/07/30/virgil-coman-premiu-postum-pentru-contributia-la-cunoasterea-istoriei-romanilor-sud-dunareni/
"In zorii Evului Mediu, romanitatea orientala ocupa un teritoriu intins al Europei Centrale si de Sud-Est, cuprinzand o parte din teritoriul actual al Austriei, Ungariei, Romaniei, dar si tot teritoriul Bulgariei si fostei Iugoslavii.
[...]
In perioada cuprinsa intre secolele VI-X, in urma unui proces complex, in acest areal, ce avea drept axa valea Dunarii, romanitatea orientala devine romanitate romaneasca."
Огромни тъпотии от румънски "историк" покойник Вирджил Коман (=Куманинът в превод)
"В началото на Средновековието, източният римски свят ("римлянщина") имаше като разположение част от Австрия, Унгария, Румъния (само част от Румъния!!!), а и цялата територия на България (????) и бивша Югославия"
Бележка моя: южна България беше гръцка или продължаваше да е нито латино-езична, нито гърко-езична, а тракийско-езична) обаче Черноморието (даже и северно от линия на Иречек) беше гръцко.
"Между 6-10 столетия цялата тази територия от римска става румънска (от латино-езична става румъно-езична)"!!!!
Бележка моя: Част от Австрия би е румънска територия, открадната от австрийците, според този "историк"!!!!
Словения, Хърватия също!!!
Никога не е имало далматски език или друг балкано-романски език, освен румънски!!!!
Този друг балкано-романски език е източник на много от романските думи в албански!
Твърде малко далматски думи има в албански, има и румънски, и латински обаче и романски от неизвестен романски език (изчезнал много преди далматския)
Нямало значение това че най-старите топоними в Добруджа с или български (славянски от бг. род), или с български фонетизъм (посредничество), например древните Дуросторум (Дръстър, на "румънски" Дырстор от среднобългарски, вместо "Дурустор" както би следвало да е ако произхождаше пряко от латински език (като наследство)!!!!!!
Ако румънците бяха обитавали Добруджа преди славяните от бг. род защо тогава те използват древни топоними с български фонетизъм (друг пример Хыршова от древното име Карсиум)
2. ”Nord Stream 2” – un fiasco geopolitic al lui Zelenski
https://rgnpress.ro/2021/07/30/nord-stream-2-un-fiasco-geopolitic-al-lui-zelenski/
Румннците ликуват: Голям НЕуспех за украинския председател Зеленски
(фиаско = неуспех, италианска дума)
Обаче защо ликуват румънците?
Понеже имат териториални претенции спрямо не само Украйна, а и България и Молдова (които "съдържат" части от Велика Румъния). Не само това, имат претенции и към Приднестровието, по-голямата част от което никога не е било в състав на Румъния (освен по времето на Втората Световна Война като временна ситуация понеже не се знаеше кой ще спечели войната). Само нищожна част от днешното Приднестровие е било в състав на Румъния, градче Бендер (на "румънски" Тигина, "румънски" в кавички понеже звучи като славянска дума) и околностите му.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки