Коларово изпраща музикалния магьосник Георги Великов – Очката


Коларово изпраща музикалния магьосник Георги Великов – Очката
13 Август 2021, Петък


Той бе една от музикалните емблеми на селото

Автор: д.ист..н. Димитър Тренчев

На 13 август 2021 г. в 16,00 часа семейството и съселяни от петричкото село Коларово, както и роднини и приятели от близо и далеч ще изпратят в последния му земен път музикалния магьосник Георги Борисов Великов.

Той почина на 7 август 2021 г. на 61 години в италианския град Громола, провинция Салерно, където живееше през последните 15 години.

Георги Великов или Очката, както го знаеше мало и голямо, е една от музикалните емблеми на село Коларово. Владеещ до съвършенство струнните инструменти – от класически до фолклорни, той бе дългогодишен знаков звук на коларовските музикални формации от края на ХХ и началото на ХХІ век.

А именно, естрадната група „Подгорски прилепи“, смесения фолклорен песенно-танцов ансамбъл „Подгорие“ и мъжката фолклорна певческа група „Комитска песен“, донесли на село Коларово златни медали от няколко регионални и национални фестивали на естрадната песен, Регионалния фолклорен събор „Пирин пее“ и Националния събор на народното творчество в Копривщица.

Житие-битието на Георги Великов като дългогодишен идеен и деен читалищен член и читалищен секретар е и светла страница от най-новата творческа история на читалище „Яне Сандански – 1952“ и на село Коларово като цяло.

Поклон пред светлата му памет и нека бъде светъл пътят на душата му във Вечността!


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки