СЗО предупреди за нова смъртоносна зараза


СЗО предупреди за нова смъртоносна зараза
Снимката е илюстративна
11 Август 2021, Сряда


Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната част на Гвинея

Автор: Десант

Има опасност от нова смъртоносна епидемия, за която няма нито лек, нито ваксина.

Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната част на Гвинея. Болестта е смъртоносна подобно на ебола и за нея няма открито лечение или ваксина.

Това е първи случай на марбургска хеморагична треска в Западна Африка, предупреди Световната здравна организация. Предприети са мерки за установяване на хората, които са били в контакт с пациента, 46-годишен мъж, който междувременно е починал. До момента са идентифицирани 155 души, които са поставени под наблюдение, съобщи RFI.

Представителят на СЗО в Гвинея д-р Жорж Кизербо увери, че за момента рискът от разпространение на вируса е локален и е ограничен непосредствено до районите около границите с Либерия и Сиера Леоне, предаде АФП. Контролът по границите е засилен, предаде actualno.com.

Случаи на заболявания, причинени от марбургския вирус, са регистрирани и по-рано в Южна Африка, Ангола, Кения и Уганда. Това е първият път, при който вирусът е потвърден и на територията на Западна Африка. Марбургският вирус е силно заразен със смъртност до 88%. Той е силно вирулентен и по-специално причинява хеморагична треска.

Според експерти на СЗО марбургският вирус има потенциала да се разпространи широко. Затова от организацията призоваха той бързо да бъде спрян. СЗО вече е изпратила на място екип от експерти, който да окаже подкрепа на националните здравни власти за тестване на населението.

Марбургският вирус е открит и в популации на животни и може да бъде пренасян от прилепи. Причинява висока температура и вътрешни кръвоизлизи като заразяването става чрез директен контакт с телесните течности на инфектиран, както и при допир със заразени повърхности.

Опасния за човека микроорганизъм е описан за първи път през 1967 г. по време на избухването му в немските градове Марбург и Франкфурт. При човека той предизвиква хеморагична треска, която се предава члез кръвта, изпражненията, слюнката. 

В ранните стадии симптомите са треска, главоболие и мускулни болки, по-късно се появява жълтеница, панкреатит, загуба на тегло, делириум и невропсихиатрични симптоми, кръвоизливи и множество откази на органи, най-често черния дроб. 

Марбургската треска влиза в десятката на най-смъртоносните болести, предавани от животни. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки