Археолози откриха в Плиска оловен печат на княз Борис-Михаил


Археолози откриха в Плиска оловен печат на княз Борис-Михаил
10 Август 2021, Вторник


Археологическите разкопки на това място се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей

Автор: Десант

Археолозите, проучващи Обект № 41, който се намира в северозападната част на Външния град на Плиска, откриха оловен печат на княз Борис-Михаил.



Обектът се изследва от екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2018 г. проучването е включено в програмата на Националния исторически музей и към екипа се присъединява Ивайло Кънев, уредник в отдел „История на България през средните векове“ на музея.



Обектът представлява голям архитектурен комплекс от X-XI век, от типа на т.нар. крайградски столични имения. С особеностите на своята архитектура и най-вече с откритите в него многобройни и разнообразни по предназначение археологически материали, той се явява един от най-големите производствени структури в тази част на Плиска.

Разположен върху невисока тераса между две суходолия – Асардере и Дениздере, неговата планировка в много отношения напомня за някои старобългарски паметници, изградени на принципа на вписани един в друг правоъгълници с ориентация изток-запад.

Откритието е направено при проучването на сектор, западно от входа на църквата върху ходово, ниво настлано със строителна керамика и плочести камъни.

Намирането на печата е голям шанс за археолозите, тъй като сградата е била напусната организирано и всички материали са били изнесени още през средновековието. Твърде вероятно е това да е бил дома на аристократ, свързан с владетелското семейство и напускането да е станало при преместването на столицата от Плиска в Преслав.



Археологическите разкопки на това място се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки