145 години от смъртта на лекаря на Хвърковатата чета


145 години от смъртта на лекаря на Хвърковатата чета
03 Август 2021, Вторник


Васил Соколски отдава младостта и живота си, за да види Отечеството свободно

Автор: Атанас Коев

На 3 август се навършват 145 години от смъртта на Васил Соколски, който по време на Априлското въстание е лекар в „Хвърковатата чета“ на Бенковски.

Бъдещият бунтар започва земния си път през 1844 г. в котленското село Жеравна, в патриотично и родолюбиво българско семейство. Първоначално учи местното училище, където получава своите първи уроци по патриотизам и любов към народа.

След това за около година е хайдутин в родния си край (от 1867 до 1868 г.). В едно от сраженията на неговата четата е заловен от османските власти и след като е съден, е хвърлен във варненския затвор. В тъмницата той изкарва около година и половина.

През 1870 г. е освободен и веднага се отправя за Влашко. В Букурещ постъпва в Медицинското училище. Той установява тесни контакти с българската революционна емиграция, подвизаваща се по това време в Румъния. Под влияние на видните наши революционни дейци се включва в началото на 1876 г. в подготовката на Априлското въстание.

През април 1876 г. Соколски участва в работата на събранието на Четвърти Пловдивски революционен окръг, провело се в местността Оборище. След приключването на форума остава в Панагюрище, където е привлечен да участва в изработването на плана за провеждане на въстанието в окръга.

След като бунтът избухва преждевременно на 20 април 1876 г. поради предателство, революционерът от Жеравна се включва в свалянето на турската власт в Панагюрище. Когато Георги Бенковски сформира т. нар. „Хвърковата чета“ той се присъединява към нея и става лекар на отряда, тъй като има нужната подготовка, придобита в медицинското училище в Букурещ.

Видният бунтар участва във всички сражения, които води четата с турския башибозук, ставайки непосредствен свидетел на славните и трагични дни на народа ни, вдигнал се на борба срещу поробителя.

След погрома на въстанието в Четвърти революционен окръг Васил Соколски се спасява към Етрополски балкан, като намеренията му са да се прехвърли във Влашко. Там обаче той е заловен от турците и е откаран окован във вериги в Пловдив. В града на тепетата е съден от Извънреден турски съд и е осъден на смърт чрез обесване.

На 3 август 1876 г. жеравненецът увисва на бесилото пред насила събраното множество от пловдивчани. Така геройски загива за България един достоен син на народа ни, отдал младостта и живота си, за да види Отечеството свободно.

С революционната си дейност Васил Соколски оставя трайна диря в българското национално-освободително движение като е един от първите ни медици по време на Априлското въстание.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки