Списание „Желязна епоха - Дунавски път“ разглежда храната и храненето в Желязната епоха и съвремеността


Списание „Желязна епоха - Дунавски път“ разглежда храната и храненето в Желязната епоха и съвремеността
30 Юли 2021, Петък


Първият му брой донесе в Русе д-р Саньин Михелич, директор на Археологическия музей в Загреб

Автор: Десант

Д-р Саньин Михелич, директор на Археологическия музей в Загреб, донесе в Русе първия брой на списание „Желязна епоха - Дунавски път“. Археологът е главен редактор на изданието, което обединява дунавски държави в Европейски културен маршрут.

При срещата му с д-р Искрен Великов двамата са обсъдили възможността за привличане в маршрута и на други български участници, освен Регионалния музей в Русе.

В списанието е отделена страница на музея и неговите археологически експозиции - Римска крепост Сексагинта Приста, Боровско сребърно съкровище от времето на траките и Желязната епоха, както и на събитието Римски пазар на Сексагинта Приста.

Изданието се опира на археологията и културното наследство и проследява новини от дейностите по проекта DAеL, в който участва Русенският музей и представя новата апликация за смартфон по темата.

Специално място се отделя на връзката между храната и храненето в Желязната епоха и съвременността, тъй като европейските културни маршрути са създадени и като туристически инструменти, макар да акцентират върху научните ресурси, върху познанието и опазването на наследството.

Отделни страници представят връзката между младите хора и културното наследство, както и талисмана на Дунавската Желязна епоха – бикът Томи.

В Календар на събитията по културния маршрут отново е отбелязан Римският пазар на Сексагинта Приста в Русе с указана дата – 18 септември 2021.


В категории: Добри Вести , Праистория

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анти-румънски
30.07.2021 10:36:35
0
0
”Nord Stream 2” – un fiasco geopolitic al lui Zelenski

https://rgnpress.ro/2021/07/30/nord-stream-2-un-fiasco-geopolitic-al-lui-zelenski/

Румннците ликуват: Голям НЕуспех за украинския председател Зеленски
(фиаско = неуспех, италианска дума)
Обаче защо ликуват румънците?
Понеже имат териториални претенции спрямо не само Украйна, а и България и Молдова (които "съдържат" части от Велика Румъния). Не само това, имат претенции и към Приднестровието, по-голямата част от което никога не е било в състав на Румъния (освен по времето на Втората Световна Война като временна ситуация понеже не се знаеше кой ще спечели войната). Само нищожна част от днешното Приднестровие е било в състав на Румъния, градче Бендер (на "румънски" Тигина, "румънски" в кавички понеже звучи като славянска дума) и околностите му.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки