Единственият фестивал, посветен на Апостола, се провежда в Новоселяне


Единственият фестивал, посветен на Апостола, се провежда в Новоселяне
21 Юли 2021, Сряда


Тази година бе неговото четвърто издание

Автор: Йордан Антов, председател на НЧ"Васил Левски 1932" - Новоселяне

На 18 юли бобовдолското село Новоселяне беше проведен четвъртият национален фолклорен събор в чест на Васил Левски „Новоселяне пее 2021“. Началото на форума бе поставено през 2018 г.

Тогава, по идея на местното читалище, носещо името на великия българин, се организира фолклорен събор с цел преклонение пред святото дело на Апостола не само с цвете, но и с българска народна песен, извираща от душите и сърцата на неговите потомци.  Целта на организаорите бе и да се покажат красивите български носии, с които се представят участниците.

Това бе пример как едно малко читалище в село с по-малко от четиридесет жители може да организира и да проведе един голям и значим фестивал - единственият, посветен на Апостола в България, превръщайки рожденния му ден в един истински голям общобългарски празник.



Според историята на Новоселяне, през 1867 г. Васил Левски престоява тук повече от 20 дни, като организира подготовката и създаването на таен революционен комитет. Той е доведен в селото от свещеник Стоимен Радов, който през това време е обслужвал местната черква, макар че тя все още е била в строеж.

Левски е легитимиран като „майстор строител“ и „бояджия“ на новостроящия се храм и така е представен пред турците в населеното място. През деня той е непрекъснато сред хората от Новоселяне, които доброволно са строили черквата, като по този начин успява да ги опознае хората и да се убеди, че може да им се вярва.

Така тук, в Поповата къща на свещеник Стоимен Радов, той създава първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, в който влизат 13 смели местни жители.

За да се увековечи паметта на Апостола и в знак на признателност, родолюбивото население чрез дарения изгражда негов паметник - единственият на територията на община Бобов дол. Той е тържествено открит тържествено на 18 юли 2015 г. по повод 178 години от рождението на големия син на България.



На 18 юли 2017 г. в знак на признателност, редом до мемориала на Левски, се изгражда и открива паметна плоча на участниците в Първия таен революционен комитет, по повод 150-годишнината му, на която имената им са иписани със златни букви.

Участие в първия фестивал, посветен на Левски, вземат самодейци от областите Смолян, Благоевград, София, Кюстендил и Перник. В настоящото му четвърто издание се включиха самодейци от читалища и пенсионерски клубове, дневни центрове за стари хора, индивидуални изпълнители, детски групи и др. от различни населени места в Западна България. От най-далече на форума дойдоха ФА „Орфей“ при НЧ „Родопска искра 1880“ в Чепеларе; от видинското село Раковица и петричкото село Генерал Тодоров.



Организаторите се надяват във следващия фолклорен фестивал догодина да се включат и самодейци от цялата страна.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки