Мълчанието на говедовъдите - защитниците на животните имат повече права от тях


Мълчанието на говедовъдите - защитниците на животните имат повече права от тях
Снимката е илюстративна
20 Юли 2021, Вторник


Готви се по-дългото отглеждане на телетата във фермата преди да бъдат продадени

Автор: Десант

Правата на защитниците на животни вече са по-големи от тези на собствениците на добитък. В Германия природозащитниците издействаха забраната за вързано отглеждане на кравите. В Швейцария последва референдум за обезроговяването. Внесено е предложение и за махане на хлопките от вратовете на кравите.

Последно в Германия се прие Наредбата за транспортирането на малките телета. Според нея всяко родено теле може да напусне фермата едва след навършването на 28-дневна възраст.

Без никакви експертни съвети, на 25 юни Федералният съвет в Германия реши да измени Наредбата за хуманното отношение към животните и Наредбата за транспорта на хуманното отношение към животните. Скрит между правилата за защита на кученцетата, има пасаж, който позволява телетата да бъдат транспортирани само на възраст след 28-я ден.

Новият регламент трябва да влезе в сила след едногодишен преходен период.

Проектът е внесен в Европейската комисия за уведомление, където ще престой три месеца. След изтичане на предвидения преходен период, забраната за транспортиране на телета на възраст до 28 дни може да се прилага от 1 ноември 2022 г.

Обикновено досега мъжките телета и кръстоските, получени във фермите за мляко, се продават веднага след минаването на коластрения период. В Германия например е прието това да става на минимум 14-дневна възраст.

Животновъдите обаче коментират, че по-дългото отглеждане на телетата във фермата ще има сериозни последствия за фермерите.

На първо място, ще трябва да се осигурят нови боксове за отглеждане на малките, а също и персонал за обслужване. Транспортното средство също ще трябва да бъде променено, с по-голяма площ за животно и осигуряване на определена температура.

Следват осигуряването на боксове с по-големи размери съгласно друга наредба, която гласи, че след втория ден телето трябва да се гледа в индивидуален бокс с размери 160 см дължина и 100 см ширина.

Това означава закупуване на нови боксове, осигуряване на площ за слагане на клетките, увеличени количества на слама и съответно отделянето на повече тор. Определените 10 минути за обслужването на телето на ден също трябва да се плащат.

Консумацията на фураж също ще се увеличи.

Специалистите са изчислили, че ако периодът на отглеждане във фермата се удвои, допълнителните разходи ще се увеличат с минимум 60 евро. Съмнително е дали търговецът на добитък ще плати допълнителните разходи.

Засега немските говедовъди мълчат.

Източник: Говедовъд


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки