Вече се знаят реставраторите на старинната „Чешма на Каварджията“ в Асеновград


Вече се знаят реставраторите на старинната „Чешма на Каварджията“ в Асеновград
Снимка: Община Асеновград
19 Юли 2021, Понеделник


Във възстановяването й ще се включат и каменари от Асеновград

Автор: Десант

Предстои реставрацията на старинната „Чешма на Каварджията“ в Асеновград. Инициатор за подобряване и възстановяване състоянието на историческата ценност е асеновградчанинът и общественик Христо Коватлиев. Той се е свързал с екип реставратори, чийто ръководител е Ивайло Владимиров, и дори вече е извършен оглед на място, информират от асеновградската общинска администрация.

„Те са изключително подготвени и се славят с добро име из техните среди. Те са автори на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите в момента е с ангажимент в Италия. След като се върне, постепенно ще се пристъпи и към реалната работа по „Чешмата на Каварджията“ и пространството около нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград“, уверява Коватлиев.

Той припомни, че средства за реставрацията се събират от дарения. До момента са осигурени 1200 лева. Крайната сума, необходима за реализирането на идеята, не е уточнена. Тя ще стане ясна и обявена след като се направи оценка върху пространството около обекта.

Този проект е поредното доказателство за доброто сътрудничество и подкрепата на Община Асеновград към гражданските инициативи. За да стане възможна реставрацията на „Чешмата на Каварджията“ бе издадено строително разрешение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи официално на Христо Коватлиев преди месец.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки