В Перперикон разкриха ограбена епископска гробница


В Перперикон разкриха ограбена епископска гробница
Снимка: Ненко Станев/ 24 часа
15 Юли 2021, Четвъртък


Намерена е и бронзова монета от времето на Диоклециан

Автор: Десант

В първите дни на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров разкри ограбена епископска гробница от VI век и бронзова монета от времето на Диоклециан (IV век).

„Ограбената епископска гробница е изсечена в скалите с ориентация север-юг, а не както повелява християнската традиция - изток-запад. По начина, по който е изсечена, може да се съди, че човекът, погребан в нея, е бил в полуседнало положение. Подобни гробници, които със сигурност са епископски, разкрихме в средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча", обясни археологът.

Сред другите находки са метални предмети, вероятно части от църковна утвар от V-VI век, както и бронзова монета, датирана към периода 296-306 г.

„Това е времето на император Диоклециан, който, за да може да управлява по-добре, разделя Римската империя на Западна и Източна. В крайна сметка се стига до гражданска война във Византия, която довежда на власт Константин Велики, въвел християнството по тези земи. По това време се построяват и крепостните стени на Перперикон, свързани с варварските нашествия", уточнява проф. Николай Овчаров.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки