„Пирогов“ ще връща над един милион лева на НЗОК, получени неоснователно


„Пирогов“ ще връща над един милион лева на НЗОК, получени неоснователно
12 Юли 2021, Понеделник


Поради големия медиен интерес Националната здравноосигурителна каса изпрати да медиите подробности за проверката в болничното заведение

Автор: Десант

Приключи проверката на НЗОК в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” за изпълнение на договора за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с Националния рамков договор  (НРД) за медицински дейности за 2020-2022 г.

Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация „История на заболяването“ (ИЗ) на задължително осигурени лица (ЗОЛ), хоспитализирани по: Клинична пътека (КП) № 75.1 „Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст”; Клинична пътека № 87.1 „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”; Клинична пътека № 192 „Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции“ и Клинична пътека № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

Проверката е установила следните нарушения:

- неспазен диагностично – лечебен алгоритъм;
- отчетена, но неизвършена дейност;
- заплащане от страна на ЗОЛ на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК;
- включени в ИЗ на ЗОЛ медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение;
- отчетена и заплатена дейност за конкретни ЗОЛ, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в ИЗ.

Резултатите от извършената проверка са отразени в съответните протоколи.

На основание чл. 409 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76а от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 1 068 005.40 лв.

На основание чл. 410 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76б, ал.1 от ЗЗО, лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 36 737,80 лв.

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, се казва в съобщението на НЗОК до медиите.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки