И преди сто години Бургас е имал проблем с гларусите


И преди сто години Бургас е имал проблем с гларусите
Снимка: Фейсбук/ Лилия Мирчева
09 Юли 2021, Петък


Имало призиви да се унищожат гнездата им по покривите, за да се пропъдят неприятните птици

Автор: Диана Славчева

В последно време жители и гости на Бургас пропищяха от агресивните и крадливи гларуси, които нападат хората по улиците на морския град, отмъквайки буквално залъците от устата им. Натрапниците пикират ненадейно, стига да съзрат някого със закуска или парче пица в ръка. Освен стрес, техните невинни жертви понякога получават и наранявания. 

Гларусите, известни иначе като птичия символ на Бургас, са гадини, които не се свенят да отмъкват и чирузите и луканките, които бургазлии имат глупостта да окичат по терасите си. 

Бургаските граждани всячески се мъчат да се справят с този досаден проблем. Не само днес, но и преди сто години. За техния опит в това направление в далечното минало съобщава в. „Светлик“ в броя си от края на април 1923 г.:

„Не е зле общината да задължи всички граждани да унищожат гларусовите гнезда по покривите на къщите, където сега се люпят малките. Само по този начин може да се постигне пропъждането на тези неприятни птици”.

В днешно време е невъзможно да прозвучи такъв призив, защото веднага ще се надигнат пълчища природозащитници и ще ни пропищят ушите, че трябва да пазим святото биоразнообразие.

Види се и преди век предците ни са постъпили екологично коректно и не са посегнали на гларусовите обиталища. Така хвъркатите агресори са останали да се въдят на воля по бургаските керемиди, множейки популацията си до все по-масови размери.  

​Може би все пак е редно общината да постави поне предупредителни знаци покрай закусвални и баничарници – нещо от сорта: „Внимание, гларуси!”. Че докато преди много лета „гларусите” спасители по плажа привличаха чехкините, днес техните птици кръщелници като нищо могат да прогонят туристите от бургаския бряг...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки