Завършиха подводните проучвания в района на нос Чироза


Завършиха подводните проучвания в района на нос Чироза
Снимки: РИМ-Бургас
08 Юли 2021, Четвъртък


Ценни находки разкриват нови данни за историята на залива и пристанището Ченгене скеле

Автор: Десант

Завършиха подводните проучвания в района на нос Чироза, намиращ се между бургаския квартал Крайморие и Рибарското селище „Ченгене скеле“. Те бяха изцяло финансирани от Община Бургас и се осъществиха от археолози от Националния исторически музей – София и Регионален исторически музей – Бургас, под научното ръководство на проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей – София.

В резултат на едномесечната археологическа експедиция на сушата бе изяснена планировката и времето на използване на укрепен късноелинистически обект, разположен на едноименния нос.

Освен основи на оградна стена и дълбок ров са открити и основите на масивна многофункционална двуделна кула, заемаща площ около 100 кв. м. Кулата изглежда е своеобразен прототип на съвременните фарове. От нея са изпращани светлинни сигнали до кораби, пътуващи каботажно покрай Аполония Понтика (дн. Созопол), полуостров Атия (античната Антея), в посока Анхиало (дн. Поморие) – нос Емине.Преди построяването на тази сграда, тук изглежда е осъществявана и култова дейност – открито е голямо вкопаване, запълнено с пепелява пръст с животински кости, керамика и дори гроб, в който е бил погребан мъртвец без инвентар.

Разкритият обект на суша попада в границите на по-голям археологически комплекс, който се развива под вода. В миналото, когато водите на Черно море са били по-ниско и сушата е влизала много по-навътре в залива Ченгене скеле, в югоизточното подножие на нос Чироза са били изградени поне две постройки, свързани с древно пристанище, разположено пред сегашния подводен риф на Чироза. Археолозите обръщат внимание на откриването на няколко интересни находки.На първо място това е каменен гръцки щок. Той представлява блок с дъговидна форма и правоъгълно сечение. Откритият щок е бил част от т. нар класическа дървена котва. Най-ранните изображения на каменен щок върху аполонийските монети се датират за VI в. пр. Хр.

Друг предмет, на който археолозите обръщат особено внимание, е каменна бойна топка, извадена от водата в края на подводния риф. Тя е част от колективна находка от сходни предмети, които се събират от предходния археологически сезон. Топката тежи 8,6 кг и е с диаметър 18 см.В античния свят са познати редица случаи, при които в армейските контингенти има специални войници, които мятат каменни ядра и такива, които използват обсадни машини, изстрелващи по-тежките камъни. Смята се, че първообраза на тези машини бил изобретен през 399 г. пр. Хр.

Открити са и многобройни части от амфори, керамични съдове, част от каменна ръчна мелница и много други находки, които ще намерят място в новата експозиция на Туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Находките се датират в широките граници от IV в. пр. Хр. до XI - XII в.Тазгодишната подводна експедиция успя да добави нови данни за залива Ченгене скеле през различните исторически епохи. Планира се проучванията да продължат и през есента.

Доскоро историята на залива е илюстрирана само от писмените сведения на пътешествениците от XVII-XIX век като Евлия Челеби, граф. П. Толстой, Жан Белен, Шарл дьо Пейсонел, Жан-Батист дьо Шевалие и Хенри Диърборн.

За историята на залива и пристанището Ченгене скеле от XVII до ХХ в. предстои да се отпечата сборник, в който намират място статии на историци и археолози от РИМ – Бургас и НИМ. Планира се и издаването на сборник с резултатите от археологическите проучвания на н. Чироза и неговата акватория.Откритите през миналата година от проф. Христов и д-р Найден Прахов (директор на Центъра за подводна археология в Созопол) стъклени съдове от XVIII век, вероятно от потънал при буря кораб,  допълнително маркират използването на залива в по-късни исторически периоди. Оказва се, че в залива Ченгене скеле има следи от товарно-разтоварни дейности и съпътстващо корабоплаване през Античността и Средновековието.

През 2021 г. се осъществява и втора подводна експедиция, отново финансирана изцяло от Община Бургас в сътрудничество с Регионален исторически музей – Бургас. Тя се изпълнява от Центъра за подводна археология в Созопол, под ръководството на д-р Найден Прахов, и има за цел издирване на подводни археологически обекти в залива Форос и в залива Ченгене скеле.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки