С лодка еднодръвка и експонати от историята на курортното дело бургаският музей кани на Плажен уикенд


С лодка еднодръвка и експонати от историята на курортното дело бургаският музей кани на Плажен уикенд
Снимки: РИМ-Бургас
07 Юли 2021, Сряда


Плажът в Бургас е рекламиран в миналото като единствен по цялото Черноморие железен пясък, който е полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и др.

Автор: Десант

В дните на Плажния уикенд, които ще се проведат в Бургас от 9 до 11 юли,  Регионалният исторически музей в морския град ще се включи с интересни теми.

В  Археологическата експозиция бургазлии и гостите на града могат да разгледат лодка еднодръвка. Тя е открита след силна буря през 1975 г. в Бургаския залив, до корабостроителния завод. Вероятно преди векове старинният плавателен съд е потънал в района на разлива на Мандренското езеро, а силното вълнение от бурята го е завлякло в морето.

Лодката е направена от цял дънер на ясен – дървесен вид, широко разпространен в района. По нея личат следи от употребата на метални сечива, с които е обработван корпусът.

От Черноморието са познати още пет такива лодки – две са намерени в района на Варненското езеро, две в залива на Созопол и една при с. Скала, Карнобатско.  Изследователите ги датират в рамките на 1-во хилядолетие пр. Хр.

В Историческата експозиция на  ул. „Лермонтов“ №31, Плажният уикенд е представен с образи и експонати, свързани с историята на курортното морско дело в Бургас.

Топлите морски бани, построени през 1895 г., са предоставяли всички необходими удобства, а широкият плаж е рекламиран като единствен по цялото Черноморие железен пясък, който е полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и др. 



На фотодокументални табла и в музейните витрини могат да се видят изгледи от бургаския плаж, илюстрован албум „Бургазъ“ (1934 г.), рекламен лист „Царят на Черно море Бургас“ (1939 г.) и туристическа дипляна с карта на околните летовища.

В музейното сувенирно магазинче, всеки може да намери малка частица от Бургас под формата на магнити и картички, илюстриращи Бургас като морски туристически център и желана дестинация за пътуване, а също и книжни издания, свързани с историята на града.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки