Започнаха археологическите разкопки в Нове край Свищов


Започнаха археологическите разкопки в Нове край Свищов
Възстановеният вече Щаб на легиона и Епископският комплекс в Нове. Снимка: regnews.net
05 Юли 2021, Понеделник


На терена работи и екип от Познански университет

Автор: Десант

Започна археологическият сезон в римския легионерски лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов, съобщи археологът д-р Марин Маринов, ръководител на тазгодишната археологическа експедиция.

Той продължава проучванията около западната порта, като консултант ще е доц. д-р Павлина Владкова от Регионален исторически музей във Велико Търново.

Целта на проучването в този сектор е да бъдат разкрити южната част на римската резиденция и западната част на централния кораб на ранновизантийската базилика.

Археологическият екип очаква, че ще бъдат разкрити и нови гробове в некропола от времето на Теодорих Велики, разположен върху останките от вилата и под основите на базиликата.

Предвиждат се консервационни дейности за запазване на откритите досега останки от подово отопление (хипокауст), басейните с тухлена настилка в централната част на вътрешния двор на комплекса, както и укрепване на зидове от различните строителни периоди.

По разкриването на терена западно от базиликата работи екип от Познански университет "Адам Мицкевич" с ръководител д-р Елена Кленина и консултант д-р Анджей Биернацки. Полските археолози продължават своите проучвания на разположеният в тази част на лагера склад за оръжие и обсадни машини, както и на част от улица западно от сградата.

Средствата за разкопките са осигурени по одобрен от Министерството на културата проект на музея в Свищов. Двата екипа ще работят на обекта до края на юли.

Нове съществува повече от шест века. Създаден е като лагер на VIII Августов легион в средата на I в. сл. Хр., а към края на същия век тук е настанен I Италийски легион, който остава на това място чак до началото на V век. Постепенно лагерът се превръща в градски  и епископски център и животът в него продължава до началото на VII век, когато загива по време на многобройните нападения на славяни и авари.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки