Милка Андреева и украински ансамбъл изпяха заедно на бургаска сцена Химна на Странджа „Ясен месец“


Милка Андреева и украински ансамбъл изпяха заедно на бургаска сцена Химна на Странджа „Ясен месец“
02 Юли 2021, Петък


От Киевския национален университет за култура и изкуство връчиха на гласовитата ни народна певица благодарствена грамота за участието й в Международна музикална конференция

Автор: Диана Славчева

На 22 април в Киев се провежда Международна музикална конференция, организирана от Киевския национален университет за култура и изкуство. В нея взимат участие онлайн 12 страни от 3 континента. Българският фолклор е представен от „Славея на Странджа“ Милка Андреева.

В петък вечерта, в рамките на дните на украинската култура в Бургас гостуваха украински ансамбли. В края на техния концерт проф. Петро Андрейчук връчи на Милка Андреева благодарствена грамота за участието й в международния форум, на който тя е оценена като „перлата на конференцията“ и явление в изпълнителското майсторство.

Повече от десет години продължава сътрудничеството на гласовитата станджанска певица с украинските й колеги. На сцената „Охлюва“ в бургаската морска градина тя изпълни заедно с певците и музикантите от заслужилия народен ансамбъл „Дарничанка“ и студенти от Киевския национален университет за култура и изкуство химна на Странджа „Ясен месец“. Под аплодисментите на публиката тя изпя и украинска народна песен.


В категории: Добри Вести , Фолклор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
czghnjxvfhgk
03.07.2021 23:20:32
0
0
http://astra.iasi.roedu.net/constelatiiiesene/pdf/CI-Nr9Pag1.pdf
Известното (в Румъния) стихотворение на "най-великия" румънски поет М. Еминеску "Дойна"
там има тези много известни стиховеhttp://astra.iasi.roedu.net/constelatiiiesene/pdf/CI-Nr9Pag1.pdf:
De la Nistru pan' la Tisa
tot romanu' plansu-mi-s-a
От [reka] Днестър до [r.] Тиса
всичките румънци са оплаквали на мене
и т.н.
Това са били "естествените а и историческите граници" на румънски народ, според румънските националисти и "историци" от края на 19. век; само част от тези земи тогава са били в състав на Румъния (например днешна румънска Буковина не е била в състав, обаче през времето на Велика Румъния - 1920-1940 - цяла Буковина, включително и днешната украинска са влизали в нейния състав).
От тези стихове се разбира много добре че тогава, в края на 19. век румънските "историци" нямаха никакви териториални претенции спрямо Приднестровието.
Също така, Приднестровието не е било част от Велика Румъния (с изключение района на гр. Бендер - на румънски Тигина- и околностите които са разположени западно от река Днестър и те не са част от географското Приднестровие).
Понастоящем обаче румънските "историци" имат претенции не само към територията на бившата Велика Румъния (в това число и Южна Добруджа), а и към Приднестровието която никога не е бил в състав на Велика Румъния и също така тази територия не беше обект на румънски апетит чак до късно (в края на 19. век още не беше в прицел на румънските "историци".
Учудвам се как обясняват румънските "историци" тази непоследователност/безлогичност?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки