Изложба представя непоказвани артефакти от археологическите разкопки в района на Черноморец


Изложба представя непоказвани артефакти от археологическите разкопки в района на Черноморец
Снимка: Авторът
16 Юни 2021, Сряда


Археолозите са по следите на мястото, където е бил построен един от големите манастири в региона – „Христос Спасител“, откъдето идва и името на полуостров Хрисосотира

Автор: Диана Славчева

„Паметници от хилядолетната история“ се казва изложбата, която ще може да се разгледа това лято в музея в Черноморец. Експозицията представя непоказвани досега артефакти, открити при археологическите разкопки в землището на курортното градче. Тя е плод на дългогодишното партньорство между Националния исторически музей (НИМ) и музейния център в Созопол.

Близо десетилетие продължават археологическите проучвания в района, извършвани от екип, ръководен от заместник-директора на НИМ проф. д-р Иван Христов. Най-ценните находки сега са събрани на едно място в тази изложба и се показват за първи път пред широката публика.

„През последните 10 години ние проучвахме и продължаваме да разкопаваме няколко интересни обекта – древногръцкото тържище в залива Вромос, ранновизантийската крепост от V-VI в. на нос Акра и крепостта Хрисосотира, която всъщност е един малък византийски град.

По следите сме, също така, на мястото, където е бил построен един от големите манастири в региона – манастирът „Христос Спасител“, откъдето идва и името на полуостров Хрисосотира. Тази света обител е била един от филиалите на големия островен манастир „Йоан Предтеча“ на едноименния созополски остров“ – споделя проф. д-р Иван Христов.

Сред местното население полуостров Хрисосотира е по-популярен като Червенка, наречен така заради червения цвят на скалите, опасващи морския бряг.

Експонатите в изложбата, която официално се открива на 17 юни, разкриват богатото културно-историческо наследство на Черноморец и следите, оставени в неговото землище от траки, елини, византийци и българи през хилядолетията от късния неолит до XVIII-XIX век.

За изложбата е издаден богато илюстриран каталог, в който са подробно са представени проучваните археологически обекти в региона. Намерението е експозицията да остане за постоянно в залите на музея в Черноморец. 


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки