Военият ръководител на Ботевата чета загива в кърваво сражение край Чифлик


Военият ръководител на Ботевата чета загива в кърваво сражение край Чифлик
09 Юни 2021, Сряда


До последно той окуражава другарите си с думите: „Дръжте се момчета“

Автор: Атанас Коев

На 15 юни се навършват 145 години от смъртта на един от видните наши революционери, борили се и загинали за освобождението на България от османско иго – Никола Войновски е. Той е военният ръководител на Ботевата чета, отличил се при завземането на парахода „Радецки“ и след това в боевете с турския аскер и башибозук на българска земя.

Бъдещият революционер е роден в село Бойновци, Габровско на 9 ноември 1849 г. в родолюбиво и патриотично семейство. Първоначално учи в родното си село, а след това в Габрово. През 1862 г. се прехвърля във Влашко, където завършва търговско училище в Галац. След това продължава образованието си в Одеското военно-пехотно училище и когато се дипломира, получава чин поручик от руската армия.

В началото на 1876 г. започва подготовката за Априлското въстание и  Никола Войновски веднага се озовава в Румъния, където се свързва с поета-революционер Христо Ботев. Двамата организират чета от 200 човека, която трябва да навлезе в България и да подпомогне избухналото там въстание.

След като отряда е сформиран, поручикът е избран за негов военен ръководител. На 16 май 1876 г. Ботевата чета поема към своята голгота.

При овладяването на австрийския кораб „Радецки“ Войновски проявява смелост и хладнокръвие и дейно подпомага войводата Христо Ботев във всички негови действия. След като четниците слизат на козлодуйския бряг, поручикът разделя четата на взводове и с усилен марш, заедно с войводата ги повеждат към Стара планина.

На 18 май 1876 г. въстанническият отряд води първото си сражение в местността Милин камък край село Баница, давайки първите свидни жертви. В боя поручик Войновски е в първите редици, проявявайки завидна храброст и командирски умения. След като битката приключва, двамата с Христо Ботев решават четата да се отправи към Врачанския балкан.

Призори на 20 май 1876  г. четниците достигат до набелязаната местност, като по пътя непрекъснато са преследвани от башибозук и редовна турска армия. Никола Войновски умело разполага четниците по стратегически най-целесъобразния начин на върховете Камарата, Купена и Околчица. В резултат на правилното тактическо разположение в разразилата се битка четата не дава нито един убит. Привечер обаче войводата Христо Ботев е пронизан смъртоносно от вражески куршум и пада убит.

След неочакваната смърт на поета революционер поручик Войновски единодушно е избран за ръководител на дружината. Водената от новия войвода,  четата достига до село Лютиброд, където става последното сражение между нея и турския аскер, като отрядът е разпръснат на отделни части.

Никола Войновски заедно с още петнадесет оцелели четници се насочва към Троянския балкан. На 15 юни 1876 г. в района на село Чифлик те са разбити окончателно, като повечето от тях загиват геройски.

Поручикът е ранен тежко в гърдите, но въпреки непоносимите болки той пропълзява няколко метра и според разказа на Димитър Тодоров-Димитрито, окуражава до последно другарите си с думите: „Дръжте се, момчета“. Не след дълго военият ръководител на Ботевата чета издъхва.

Когато турският аскер пристига на мястото, където лежи мъртвият Войновски, главата му е отрязана и е занесена в Троян. Там тя е набита на кол и е разнасяна по улиците на града за сплашване на българското население.

Днес в знак на признателност и преклонение в троянското село Чифлике е издигнат паметник на видния революционер.




В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки