Няма никакво съмнение, че родното място на Стоян-Индже войвода е боляровското село Попово


Няма никакво съмнение, че родното място на Стоян-Индже войвода е боляровското село Попово
09 Юни 2021, Сряда


Версията, че това е Сливен е част от истината - там е родена майка му

Автор: доц. Милю Петров

В редица свои статии, студии и книги разглеждам въпроса за родното място на прославения Индже войвода. Наложи се – в работен порядък – да използвам опозитивната двойка: версии – истина. Версиите са няколко – основно две: свързани със Сливен и с. Дуганджа. Истината обаче е една-единствена.

В книгата си „Стоян-Индже войвода – в живота, народните песни и литературата” (1989 г.) се опитвам да събера и обоснова почти изчерпателно множеството и най-различни сведения: Фолклорни и литературни, предметно-веществени и документални и т. н.

Подчертах, че версията за Сливен е част от истината, а тази за Дуганджа е въз основа на единично и несигурно твърдение – то няма научна стойност. Становищата за другите версии са несъстоятелни и също не издържат критика.

Подчертавах и подчертавам: Стоян-Индже войвода е роден в Папазкьой (Попово село, а от 1934 г. – с. Попово), което днес е в Боляровска община, Ямболска оласт. Баща му Христо е от това село, а майка му  Пена (Пенка) е от Сливен (махалата Клуцохор). Така че той е „половин сливенец”.

Разглеждал съм родословието както по бащина, така и по майчина линия. Изтъквал съм, че само родовото предание и по–общо Поповското предание ни разкриват: родното място, родителите и родословието им, името (Стоян) и прозвището Индже,  детските години и еничарския период, хайдутството („Първото хайдутство”) и кърджалийството, народното закрилничество („Второто хайдутство”) и др. За времето до хайдутството на Индже войвода нищо не се знаеше.

За съжаление, книгата ми не е разпространена в цяла България. Следващите ми книги (с изключение на сборника „Народни песни за Индже войвода”) са издадени с лични средства и също нямат масово разпространение.

И днес в енциклопедии, в някои сборници и учебници (във връзка с Йовковия разказ „Индже”), в множество статии срещаме твърдения, които са по инерция, „от втора ръка” или са направо произволни: Инджето е от Сливен, Дуганджа , от други места. Папазкьой (дн. Попово) не се споменава или е причислено към версиите.

Г. С. Раковски е първият биограф на Индзже войвода, той пръв у нас въвежда образа му в литературата. Попово село е основен топос не само в поемата „Горски пътник”. Раковски цени високо Индже войвода. Той е виждал приемствената връзка с него. Има нещо символично във факта, че когато загива Индже, тогава се ражда Раковски.

Сведението му за Индже от Сливен и Попово село е пораждащо-генеративно за следващите писатели и изследователи, но то бива омаловажавано, преиначено, неточно/манипулативно цитирано. Особено от усърдния и ревнив сливенец -  д-р Симеон Табаков („Опит за история на гр. Сливен”. Втора част, 1924 г.).
Пренаписването не само на Раковски продължава и днес. Вместо „Попово село” (у Раковски то е и „Попово-Село”, както Индже  войвода е и „Индже-Войвода”), което е „срещу Бакаджика” (Войнишкия Бакаджик – там са „Седемте Инджевойводови кладенци”) става въпрос за: с. Попово, което било „до”, „при”, „на”, „северно от” Бакаджика Не „Зренище/Бакаджик” е „близ Каранова (Карнобат)”, а с. Попово (То било  и Карнобатско село).
 
Г. С. Раковски често използва съединителната частица при географски и етнико-исторически понятия, лични имена, сложни думи: „Стара-Планина”, „Рум-миллет”, „Кара-Кольо” и т. н. Но така постъпват и други инджеведи след него… В най-новите издания названията у Раковски са с малка буква и са с разграничителна запетая: „Попово-Село” става: „Попово, село до, при, на, северно от Бакаджика”. Така двуединната конструкция (съединителната чертица е дефис – знак за полуслято писане) е дезинтегрирана и обезсмислена.

Привържениците на истината обаче преобладават, те са много повече от противниците й. Нашите, а и техните аргументи са не достатъчни и предостатъчни, а са в излишък.

Ще се спра изброително-осведомително на авторите и произведенията им в хронологичен ред през периода от 1989 г. до днес.

Веселин Василев приема твърдението, че Индже войвода е от с. Попово,  казвайки, че то „не бива да се абсолютизира”.  Същото становище изказва и Горо Горов в рецензия за книгата ми от 1989 г.  С известни уговорки, съмнения и резерви, дори чрез еклектично смесване на версии и истина пишат в статиите си:  Йото Пацов и Димитър Фролашки, д-р Мария Гюлеметова, Красимир Томов, проф. Пл. Павлов и др.
 
В определен смисъл такива статии са публикувани в Интернет: Уикипедия, Форум „Индже войвода” и пр.

Едночначно и категорично за Индже от с. Попово пишат в статиите си: Ташо Ив. Ташев, ст. н. с. д-р Иван Карайотов, Светлана Пенева, Харалампи Баев, Александър Златарски, Георги Сотиров, Кирил Момчилов, Стоянка Кръстева.

Такива са и  публикациите в сайтовете за: с. Попово, Община Болярово, Фейсбук/П4lii4kata Eli/ и др.

В сайта за Сливен срещу някои имена в Списъка на „100-те войводи”/от времето на д-р Сим. Табаков/ се пояснява, че Индже войвода е от ямболското село Попово.
 
Впрочем в кн. си „Ветрове” (2010 г.) е включена публикацията ми за Индже войвода в Интернет.

Категорично, безалтернативно за Индже от с. Попово пишат в книгите си: Недялко Григоров и Георги Бодуров, Божин Божинов, Стоян Куцемеров, Иван Стоянов, Жеко Дойчев, Веселин Игнатов, Михо Г. Михов,  Атанас и Стойко Ташеви, Добрина Касърова, Павел Павлов, Иван Попов Руменов, Владимир Попов и Никола Вълканов.

В двуезичния национален информационен проект „Това е България” се разказва за поставянето на паметния знак (през 1981 г.) там, където е била родната къща на Индже в с. Попово.

Такова е сведението и в „Природни забележителности и паметници на културата”.

В сборника „Кърджали на географската карта” се казва: Според най-новите проучвания Индже Стоян е „родом от Папазкьой/Попово, община Болярово”.

В три учебника по литература за 10-ти клас (във връзка с Йовковия разказ „Индже”) се посочва Сливен или Попово село като родно място на героя.

До 2001 г. имаше различни събирания, теоретико-практически конференции, именуване на улица, на Земеделската кооперация и на кравефермата в с. Попово.

По случай 180 г. от гибелта на Индже Стоян (2001 г.) в с. Попово бе проведена Първата национална научна конференция.

На Трети март 2012 г. в с. Попово бе създадено дружество „Стоян-Индже войвода”. Тогава излезе „Златна книга за Стоян-Индже войвода” – издание на Дружеството. В нея са включени и ксерокопия, факсимилета, снимки за Индже и родното му село/Между другото, в книгите ми са събрани над 150 факсимилета – писмени твърдения на информатори от различни краища на България, които знаят от родители, деди, стари хора, че Инджето е от с. Попово или от Елховските села.

Внушителни са честванията през 2018 и 2019 г., отразени в медиите на Болярово, Ямбол, Бургас.

На честването през 2018 г. бе прожектиран научно-популярният филм за Индже войвода, излъчен по БНТ през 1986 г. В него говори най-големият информатор за Индже от с. Попово – Кула Георгиева Ченкова (от рода на чичото на Индже).

Документът за Енджи Станчо (Индже Стоянчо, Стоян/) от 1801 г. недвусмислено, макар все пак индиректно доказва, че Индже войвода е роден в с. Попово, в Боляровския край, Равна гора. И като кърджалия тук той не участва в бастисванията, а се проявява като благодетел и спасител (Вж. публикацията ми „Исторически сведения за Боляровския край” в кн. „Хайдушкото село” и в „Крайгранична искра” от юли и август 2020 г.). Този документ се потвърждава от редица фолклорни творби.
 
Не случайно в този регион е епицентърът на действията на Индже войвода. Тук са най-вече местностните названия по негово име. От този край са най-вече и четниците, ятаците и съгледвачите, конете, продоволствието.

Индже вйвода не е пришълец, а местен, роден, свой човек. „Автохтон”, който според митологията има право да владее земята и населението, но и отговорността да се грижи за тях (проф. Иван Маразов, д-р Ваня Колева и др.).


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки