Да си спомним за капитан Георги Георгиев – първия българин, осъществил сам обиколка на Земята с яхта


Да си спомним за капитан Георги Георгиев – първия българин, осъществил сам обиколка на Земята с яхта
04 Юни 2021, Петък


На 4 юни се навършват 91 години от рождението на славния мореплавател

Автор: Валентина Иванова

На 4 юни през 1930 г. в Кърджали се ражда капитан Георги Георгиев.

Неговата славна биография припомня публикация в „Нов живот“.  

Той е син на царски офицер, който през 1940 г. получава назначение във Варна. Тогава Георги за първи път вижда морето, което се превръща в негова любов и съдба.

В началото на 50-те години основава първия софийски яхтклуб „Академик“. После се връща във Варна, за да завърши Техникума по корабостроене и корабоплаване. Основава яхтклуба „Порт Варна“, който след смъртта му носи неговото име.

Първото му голямо плаване е обиколка на Черно море през 1974 г. с яхта „Вега“.

През 1975 г. прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание от Варна до Батуми за самотни яхтсмени. На 5 юни 1976 г. деветметровата яхта „Кор Кароли“ става една от 125-те, допуснати до старта на ОСТАР-76. Класира се на 37-о място от 73 ветроходци, едва завършили поради тежките метеорологични условия.

След дълъг престой за доокомлпектоване на „Кор Кароли“  в Ню Йорк, отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 г. стартира в околосветския си рейс.

Изминава 23 018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос  стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан. Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Първият българин, осъществил сам  обиколка на Земята с яхта.

След завръщането си в родината Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На негово име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Спортист номер едно за 1977 г. Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния си град.

В „Книгата на рекордите на Гинес“ за 1981-1982 г. неговото плаване посмъртно е включено като най-доброто дотогава постижение в света като време за обиколка на еднокорпусна яхта, независимо от нейната големина и  маршрута на плаването.

Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На неговото име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Обявен е за Спортист на годината за 1977 година, Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния му град. Улица в Кърджали носи името на капитана.

Под негово ръководство през 1979 г. корабът „Емона” е транспортиран по суша от Черно море до язовир „Кърджали” и години наред  плава в залива „Енчец”.

Георги Георгиев умира на 13 май 1980 г. в Одеса.

Заглавието е на редакцията


В категории: Добри Вести , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки