Интерактивна кулинарна карта разкрива богатството на българските диалекти


Интерактивна кулинарна карта разкрива богатството на българските диалекти
03 Юни 2021, Четвъртък


„Докато има Родопи, ще има и диалектология“, категорична е проф. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН

Автор: Десант

Разработената от Института за български език към БАН Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия е вече в интернет. Кликвайки върху икона във вид на глинено гърне, обозначаващо населеното място, се отварят страници с блюда от региона и може да се слуша диалекта, на който се приготвя даденото ястие.

Има и файлове със записи на банатските българи, от Охрид, от Връбник – Южна Албания, където има признато българско малцинство. Скоро предстои да се направят записи и от Западните покрайнини.

„Тази карта е преди всичко езикова и кулинарна, като чрез кулинарията ние илюстрираме езиковите факти и диалектите и техният живот днес“, поясни в „Преди всички“ по БНР проф. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН.

„Води спор непрекъснато има ли ги диалектите, а се оказва, че те са живи и са в употреба. Показвайки приготвянето на едно или друго ястие, ние отриваме и кои диалекти се използват. В Родопите, откъдето се върнахме, се пазят архаични особености на всяко едно езиково равнище – фонетично и морфологично, там продължава да функционира тройна членна форма, не просто един-единствен член, както е в книжовния език. Затова казвам често, че докато има Родопи, ще има и диалектология“, разказа още проф. Кочева в ефира на националното ни радио.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки