„Златната гъдулка“ ще засвири за 51-ви път в Русе


„Златната гъдулка“ ще засвири за 51-ви път в Русе
Снимка: Архив Община Русе
03 Юни 2021, Четвъртък


Фолклорния събор ще се проведе на 6 юни на откритата сцена в Парка на младежта в дунавския град

Автор: Десант

51-вото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ ще се проведе на 6 юни, неделя, от 9 ч., на откритата сцена в Парка на младежта в Русе. Дунавският град отново ще се превърне в притегателно място за всички любители и ценители на българския фолклор.

На сцената тази година ще се представят близо 540 участници – 22 индивидуални изпълнители и 46 певчески, танцови и инструментални състави, от които 40 от Русе и Русенска област и 28 – от областите Разград, Търговище, Варна, Велико Търново и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи, танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури с председател проф. д-р Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и  Богдан Донев – хореограф.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от прочутия русенски майстор на гъдулки Антон Антонов.

Фолклорният събор се организира от Община Русе, а водещ на събитието ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова.

Колоритен акцент в програмата на събора е Изложението-базар на  традиционни занаяти с участието на майстори от Русе, Кубрат, Велико Търново и Горна Оряховица. Организатор на изложението е Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки