Определиха най-добрия начин за защита от новите варианти на коронавирус


Определиха най-добрия начин за защита от новите варианти на коронавирус
Снимка: shutterstock.com
03 Юни 2021, Четвъртък


Вижте какво установиха учени от Рокфелеровия университет в САЩ

Автор: Десант

Учени от Рокфелеровия университет в САЩ стигнаха до извода, че ваксините повишават имунитета на тези, които вече са преболедували Ковид-19, като така те получават защита дори и срещу новите варианти на коронавируса. За това се съобщава в статия, публикувана в bioRxiv.

Хората, преборили коронавирусната инфекция, като правило, развиват силен имунитет срещу нея в продължение на 6-12 месеца след първоначалното заразяване.

Специалистите анализирали антителата, присъстващи в кръвта на пациенти с Ковид-19, и проследили еволюцията на имунните молекули.

В изследването са взели участие 63 човека, заболели от Ковид-19 през пролетта на миналата година. Резултатите от анализите показали, че с времето антителата, изработени от В-клетките на паметта на имунната систева, все по-добре и по-добре неутрализирали коронавируса, което говори за развитие на дълговременна и ефективна защита от патогена. 

Тези антитела още повече засилили своето действие при 26 човека, които били получили поне по една доза от ваксините „Модерна“ или „Пфайзр“. Антителата се оказали изключително устойчиви към най-опасните варианнти на SARS-CoV-2, изолирани за първи път във Великобритания, Южна Африка и Ню Йорк. Тези антитела се изработват от групите високоразвити В-клетки, които рязко увеличават броя си след ваксинация. 

Резултатите показват, че своевременните допълнителни дози (бустери), съдържащи се във ваксините, са най-добрият начин да се осигури допълнителна защита на хорага, които никога не са боледували от коронавирусна инфекция.


В категории: Рецепти за здраве , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки