Спасяват безценни средновековни стенописи в църквата „Свети Николай Мирликлийски" в радомирското село Чуковец


Спасяват безценни средновековни стенописи в църквата  „Свети Николай Мирликлийски" в радомирското село Чуковец
Снимка: drumivdumi.com
03 Юни 2021, Четвъртък


Това е единственият храм в района, който не е разрушаван от турците по време на Османското робство

Автор: Яна Славянска

Късносредновековната църква „Свети Николай Мирликлийски" в радомирското село Чуковец е истинско бижу от съкровищницата на българското културно и историческо наследство. 

Това е единственият храм в района, който не е разрушаван от турците по време на Османското робство. Тук е открит ценен книжовен паметник – четириевангелие от средата на XVI век, писано в Света гора. Но най-ценното в него са уникалните стенописи. 

Стенописната украса на черквата е в два живописни слоя: първият нанесен през средновековието и вторият през Възраждането (през 1865 г.). Средновековни стенописи, с открояващо се по-добро качество на изпълнение, са разкрити единствено в апсидата. Специалистите определят стила им на изписване близък с този на византийския художествен модел. Малък стенописен фрагмент от същата епоха се забелязва и в проскомидийната ниша.

Цялата останала вътрешност на храма е изографисана с възрожденска живопис. По стила на изписване специалистите са определили, че тя е дело на зографи от Самоковската художествена школа. Особено интересни са изображенията на сцени от Страшния съд, които украсяват южната външна стена на фасадата,  като особено впечатляващи и въздействащи са тези с Грехопадението.

За съжаление, изящните образци на средновековното българското монументално изобразително  изкуство, днес се намират в много лошо състояние. 

В периода 2007-2008 г. е правен опит за реставрация на стенописите, като е разкрит пърият (средновековен) живописен слой в старата част на храма.

Добрата новина е, че на проведената преди дни конкурсна сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г., Министерството на културата одобри сумата от 58 128 лева за извършването консервационно-реставраторски дейности по опазването на ценните стенописи. 


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки