840 литра пластмасови отпадъци събраха от морския бряг в Бургас


840 литра пластмасови отпадъци събраха от морския бряг в Бургас
Снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“
02 Юни 2021, Сряда


Плажното почистване извършиха основно децата от Екоклуб „Сини изследователи“

Автор: Десант

В събота, 29 май, Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти в Бургас организираха кампания за почистване на плажната ивица към кв. Сарафово.

Въпреки дъждовното време екипът на центъра и участниците в Екоклуб „Сини изследователи“, както и няколко родители и случайни минувачи се включиха активно в екологичната инициатива. А като резултат бяха събрани над 840 литра пластмасови отпадъци и изхвърлени на предназначените за целта места.

„Фондация „Шанс за децата и природата на България“ отдавна е обявила война на пластмасовите отпадъци. Пластмасата е един огромен екологичен и здравен проблем. Попадайки в почвата и водните басейни, тя се пренася и в нашата храна, което вреди на здравето ни“, коментира Пепа Николова, PR на фондацията.

Децата участници в екоклуб „Сини изследователи“ към Центъра за млади таланти призоваха да не замърсяваме плажа, защото, както сподели и деветгодишният Борис Джелепов, „той е наш и трябва да го пазим чист“. А Александра Попова на 17 г. допълни: „Важно е да събираме разделно отпадъците си, защото нашата планета не е кофа за боклук. Всички живеем в една симбиоза, както ние се нуждаем от нашата природа, така и тя се нуждае от нас да я пазим чиста и красива“.

Инициативата е част от дейностите по проект „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“ на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021, в който Фондацията си партнира с Община Бургас.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки