Педагогическият съвет ще решава кои ученици да отидат на безплатна почивка по програмата „Отново заедно“


Педагогическият съвет ще решава кои ученици да отидат на безплатна почивка по програмата „Отново заедно“
Снимката е илюстративна
02 Юни 2021, Сряда


Всъщност става дума за шестдневно туристическо пътуване с куп натоварености

Автор: Яна Славянска

Национална програма „Отново заедно“, чиято цел е създаване на условия за комуникация на ученици и учители извън училището и семейство за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение през последните две учебни години, както и за подпомагане на социализацията им, е качена за обществено обсъждане в сайта на Министерството на образованието и науката.

В самия портал на ведомството коментари няма, но те се появиха вече в общественото пространство. Така например, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-то училище Диян Стаматов обобщи в ефира на БНТ, че тя е „набързо направена, започваща „малко късно“ и поставяща директорите в ситуация да избират кои ученици да отидат на безплатна почивка на море или планина и кои - не.

Според проекта на програмата, който предстои да бъде утвърден от Министерския съвет, училища, в които има над 150 ученици, могат да кандидатстват с до 7% от общия брой, но не повече от 165 участници; а училища, в които има под 150 ученици, могат да кандидатстват с до 12 участници.

Не са ясни критериите, по които ще бъде извършван подбора кои ученици ще бъдат включвани в програмата. Решението за сформирането на групи ще се взима от педагогическия съвет. 

„Това е най-трудната част. Критериите са оставени в ръцете на всяко учителско ръководство. Те ще създадат най-вероятно елементи ту на дискриминация, ту на усещане за несправедливост“, притеснен е Стаматов.

Всъщност от документа се разбира, че не става дума за няколкодневна почивка, а за... шестдневно ученическо туристическо пътуване.

В рамките на тези дни следва да бъдат организирани посещения на културно-исторически  забележителности, занаятчийски работилници, спортни изяви, театри, кина и други. А също така да се организират и проведат различни спортни активности, дискусии и образователни игри в различни области. Предвиждат се и срещи и дейности (каквото и да значи това в случая) с изявени личности.

Та се пита дали ще почиват избраните ученици или ще бъдат разкарвани като мечки напред-назад по разни събития и юркани в съмнителни спортни активности. 

Но с това загадките не свършват.

Като „загадъчна ситуация“ определи Стаматов фактът, че в групите ще бъдат включени ученици от различни възрасти - например от малките класове и тийнейджъри.

А лятото чука на вратата ни, въпреки настоящето хладно и непривично за сезона време. Потропват на прага ни и поредните избори.

Дали популистката идея за безплатна ученическа ваканция ще даде резултат и какъв ще е той предстои да разберем. 


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки