Представят в Бургас „Строителните занаяти на Стара планина“


Представят в Бургас „Строителните занаяти на Стара планина“
Снимка: РИМ-Бургас
02 Юни 2021, Сряда


Изложбата запознава посетителите с местната традиционна архитектура

Автор: Десант

Съвместна изложба на сдружение „Мещра“ и РЕМО „Етър“, озаглавена „Строителните занаяти на Стара планина“ ще разнообрази експозицията на Историческия музей в Бургас.

Проектът предлага поглед върху архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на Габрово. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори, с които се сблъскахме по време на нашите изследвания.

Проектът на сдружение „Мещра - традиционни знания и занаяти“ е съфинансиран от Национален фонд "Култура" към Министерство на културата и има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори в инициативата са РЕМО „Етър“, НГПИ „Тревненска школа“ и ИЕФЕМ-БАН. Участие в нея са взели ученици, учители, както и доброволци - студенти и специалисти.

По време на двете теренни проучвания са посетени и проучени около 30 населени места от района; анализирани и документирани са архитектурни обекти с различни функции; проучена е работата на местни майстори, владеещи строителни занаяти от периода на Възраждането.

Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално - нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. 

Изложбата може да бъде разгледана от 3 юни до 30 септември 2021 г. в Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов № 31). Експозицията ще работи без почивен ден от 10 до 19 ч.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки