Продължава мониторингът на състоянието на пукнатините по Мадарския конник


Продължава мониторингът на състоянието на пукнатините по Мадарския конник
Снимка: Геологимески институт при БАН
31 Май 2021, Понеделник


Годишно се правят минимум 5 измервания на съществуващата система, които дават представа за тенденциите, развиващи се в скалния масив

Автор: Десант

Един от проектите, по които вече 10 години работи Геологическият институт при БАН е „Инструментален мониторинг на пукнатини, засягащи устойчивостта на Мадарския конник“.

И тази година за тази мониторингова и изследователска дейност Министерството на културата одобри средства. Те са в размер на 12 хиляди лева. Това стана на проведената преди дни конкурсна сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г. 

Скалният баралеф Мадарски конник е нацепен от система пукнатини, отделящи скални блокове и пряко застрашаващи целостта му. По тази причина, мониторингова система за наблюдение на микродвиженията на опасните скални блокове е изградена  през 1990 г. Тя включва 2 екстензометъра с висока чувствителност и 4 щифтови марки. Още един екстензометър и няколко щифтови марки бяха инсталирани в последствие.

След няколко прекъсвания на наблюденията, мониторингът бе възстановен през 2011 г. Годишно се правят минимум 5 измервания на съществуващата система. По този начин се добива представа за тенденциите, развиващи се в скалния масив.

Резултатите от мониторинга ще послужат за вземане на важни решения за укрепването на уникалния паметник от национално значение.


В категории: Новини , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки