Дават пари за възстановяване на метоха край Асеновград


Дават пари за възстановяване на метоха край Асеновград
Снимки: Община Асеновград
31 Май 2021, Понеделник


От средата на 80-те години на ХХ в. обектът, част от Бачковския манастир, е оставен на произвола на съдбата

Автор: Десант

С построяването на Бачковския манастир, Григорий Бакуриани построява и три метоха – Мрамарски, Прилонгийски и Станимашки. От трите е запазен само последният. Той се намира в края на Асеновград, върху скална площадка, над пътя и изхода на града в посока Смолян.

Предназначението на подобни обекти е да предоставят подслон и храна на поклонниците, а също и на пътуващите монаси. Нощуването на външни хора в манастира не се е допускало и поклонниците оставали в метоха, откъдето са посещавали светата обител в изпълнение на поклонението си.

Метохът е обитаван до средата на 80-те години на ХХ в. От жилищните помещения вече са останали само основите. Кухненският блок в двора му също е полуразрушен.

Метошката църква „Св. Георги” е запазена във вида си от ХVІІ в., когато е била препостроена, като е включила и запазена част от старата църква от ХІ в. – част от южната стена и олтара. Стенописите в нея от местния майстор Йоан от 1804 г. обаче вече едвам личат. Триетажната камбанария също е пред разруха.



Гордостта на храма е централно пано, изобразяващо св. Георги на кон, дело на легендарния Захари Зограф. 



По искане на Величкия епископ Сионий – игумен на Бачковския манастир, на проведената тези дни конкурсната сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г. бе одобрено финансиране в размер на 52 380 лв. за реконструкция и възстановяване на църквата, магерницата, стопанските сгради и камбанарията в стария метох. 

По същата програма през миналата година бе одобрено и искането за целева финансова подкрепа от 43 440 лв. за проучване и проектиране на консервация и реставрация, както и за основен ремонт на обекта, който е паметник от местно значение.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки