Дават пари за реставрация на стенописите в църквата на Курилския манастир


Дават пари за реставрация на стенописите в църквата на Курилския манастир
Снимка: Софийска света митрополия
31 Май 2021, Понеделник


Парите се отпускат по програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“

Автор: Дина Харизанова

65 490,60 лв. ще предостави културното министерство на църквата в Курилския манастир „Св. Иван Рилски" за реставрация на стенописите във външния притвор на храма. 

Искането е внесено от архимандрит Нектарий и бе утвърдено на конкурсната сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2021 г.

Курилският манастир е разположен на брега на р. Искър на километър североизточно от кв. Курило на гр. Нови Искър и на 12 км от София. На неговото място е имало манастир още през Първото българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. Възстановен е през 1593 г., когато е построена и сегашната църква. Тя е изписана през 1596 г. от известния живописец Пимен Зографски.

Храмът представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с два притвора. От първите стенописи са оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени. Църквата отново е изписана по времето на игумен Викентий през 1816 г.

В изграденото през 1849 г. външно предверие интерес представляват сцените „Изгонването от Рая“ и „Възнесение на пророк Илия“.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки