Проф. Емануел Мутафов разказва за оцелелите и загубени съкровища на Месемврия


Проф. Емануел Мутафов разказва за оцелелите и загубени съкровища на Месемврия
31 Май 2021, Понеделник


Публичната лекция ще се състои в конферентната зала на Старото кметство в Стария Несебър

Автор: Десант

Публична лекция на проф. д-р Емануел Мутафов – директор на Института за изследване на изкуствата на БАН на тема „Оцелели и загубени съкровища от бляскавото минало на Месемврия“ (Митрополитският храм „Св. Стефан“ и духовният живот в Несебър през XVI–XIX в.) ще се състои на 3 юни от 15,00 ч. в конферентната зала на Старото кметство в Стария Несебър.

В лекцията си проф. Е. Мутафов ще представи нови и интригуващи факти от изследването си върху стенописите, иконите, мощите и значението на Новата митрополия („Св. Стефан“) и нейния художествен кръг от XVI в. – „Св. Георги Мали“, „Св. Спас“ в Несебър и църквата „Св. Анастасия“ на едноименния остров в Бургаския залив. 

„Св. Стефан“ компилира в украсата си елементи на критско-атонската и най-общо на епирската традиции в един многословен, учен и до голяма степен претенциозен ансамбъл, който не предизвиква конкретни аналози през XVII в. 

От друга страна, иконографската му програма е донякъде съобразена със заварените по-ранни слоеве живопис от средновековието. Той е типичен митрополитски храм на космополитен морски град, който си поставя нелеката задача да просвещава и същевременно да задоволява вкусовете на духовни и светски лица, принадлежащи на една богата, грамотна и пътуваща енория.

От този аспект украсата на „Св. Стефан“ от XVI в. е своеобразен завършек на „гръцкото“ късно средновековие, както и на самата Византия чрез реминисценциите към Палеологовите модели, към Константинопол, изобилно присъстващи тук, но и със своеобразно обръщане на идеологическия поглед към предмодерната епоха, към новогръцкия език, чиято основна доктрина от XVII в. нататък ще е асимилацията на другите християни в империята чрез доминантата на Фенер, както и на словото на Новия завет, т.е. на говоримия гръцки език. 

Занимавайки се със стенописите от „Св. Стефан“ и другите църкви, украсени от същите зографи, изследователят привлича много данни от писмени извори, които помагат за разгадаването на социалното, икономическото и духовно минало на Несебър от османския период, когато градът чрез неговите образовани жители е бил нещо много повече от летовище и център на комерсия.

Сред тези данни са например: уникална за православието сцена със св. Богородица в „Св. Стефан“; изнесените незаконно през 1926 г. несебърски мощи, които днес се намират в Гърция; сведения за Вселенски патриарх, роден в Месемврия; нов прочит на Месемврийската кондика и др.

Емануел Мутафов е известен български византолог, преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство. Автор е на многобройни научни публикации. Последната му книга е Богородица Вместилище на Невместимото. Човешки измерения на Палеологовото изкуство в Константинопол. С., 2020 https://bnr.bg/post/101470487/prof-emanuil-mutafov

След лекцията, около 16,30 ч., проф. Мутафов ще тълкува за желаещите стенописите на място в църквата „Св. Стефан“. Събитието се осъществява в рамките на договора за сътрудничество между Института за изследване на изкуствата при БАН и Музея Старинен Несебър, подписан през лятото на 2020 г.


В категории: Новини , История , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки