РИМ - Бургас представя няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци


РИМ - Бургас представя няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци
20 Май 2021, Четвъртък


Поводът е 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Автор: Десант

По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, РИМ – Бургас ще представи пред широката публика няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци.

Това са няколко призми, изработени от глина, върху които са врязани знаците. Открити са при праисторическите селищни могили „Бургас“ и при селищна могила „Черно море“. Въпреки че са с малки размери, те са много изящно оформени, а изображенията са внимателно нанесени.



Подобни знаци са пряко свидетелство за високата култура на скотовъдно-земеделските племена, обитавали в древността земите на Бургаския залив. Очевидно още в началото на 5 хил. пр. Хр. те са осъзнали нуждата от записване на речта и са създали системи, при които определени знаци са натоварени със определено значение.

Призмите с предписмени знаци са изложени в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас и могат да бъдат разгледани в периода от вторник до събота, от 09:00 до 17:00 ч., и в неделя от 09:00 до 14:00 ч. В понеделник, 24 май, Археологическата експозиция (бул. Алеко Богориди 21) ще бъде отворена за посетители от 09:00 до 17:00 ч.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки