Още една безценна находка е открита при разкопките на средновековния град Русокастро


Още една безценна находка е открита при разкопките на средновековния град Русокастро
18 Май 2021, Вторник


След близо половин годишна упорита работа реставраторът Силвия Борисова успява да почисти предмета и същевременно да го консервира по възможно най-подходящия начин

Автор: Десант

През 2020 г. при проучванията на цитаделата на средновековния град Русокастро е открита изключително ценна находка. При намирането си тя е била в много лошо състояние, което не е позволило на археолозите да дадат категорично мнение за това каква точно функция е изпълнявала. Било ясно само, че това е ценен предмет от медна сплав, с украса от клетъчен емайл, който трябва дълго и упорито да се чисти и консервира.

С тази нелека задача се заема Силвия Борисова – реставратор на метал в Регионалния исторически музей – гр. Бургас. След близо половин годишна упорита работа тя успява да почисти предмета и същевременно да го консервира по възможно най-подходящия начин.

Постепенно, в процеса на работа, става ясно че това е част от коланна тока от бронз. Тя е дълга 35 мм. и широка 34 мм. Плочката на токата е била украсена с цветни кубчета стъкло в синьо и зелено, монтирани в специално изградени касети. Три от тези стъклени кубчета са запазени по местата им.

В центъра на плочката, във височина, е направена голяма елипсовидна касета, в която е вложена разкошна гема, изработена вероятно от карнеол. Гемата е с миниатюрни размери – дълга е 8 мм. и широка 5 мм.

Върху гемата изключително майсторски е резбовано изображение на птица, кацнала върху маслинова клонка. Птицата е с голяма глава, къса човка и изящно изобразени крила, пера и крака. Може би това е изображение на гълъб.

Подобни находки са изключително редки. Гемата е раннохристиянска, от към втората половина на Vв., от когато се датира и самата плочка от коланна тока. Такава находка не е позната от Южното Черноморие до този момент.



В средновековният град досега са открити многобройни находки от злато, сребро, ахат, бронз.  Оттук произхожда и единствената икона от слонова кост в света, открита при редовни археологически разкопки. Находката от 2020 г. за пореден път показва, че в ранновизантийския и средновековен град е живеело богато и многобройно градско население, което е можело да си позволи елитни стоки на лукса.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки